Vidovdansko Pjesnicko Bdenije U Djurdjevim Stupovima

Ispred manastira Đurđevi Stupovi održana manifestacija „Vidovdansko pjesničko bdenije“

Ime: 29.06.2019 Vl.Joanikije - Vidovdansko pjesnicko bdenije; Opis: Vidovdansko pjesničko bdenije Tip: audio/mpeg

Ispred manastira Đurđevi Stupovi, na praznik Vidovdan, u petak 28. juna 2019, održana je manifestacija „Vidovdansko pjesničko bdenije“

Vladika Joanikije je, u svom arhipastirskom slovu, osvrćući se na potpisivanje peticije kojom se od Vlade zahtjeva da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, naveo da je do sada prikupljeno oko 50 hiljada potpisa.

Vidovdansko Pjesnicko Bdenije U Djurdjevim Stupovima 1Vidovdansko pjesničko bdenije, koje organizuju Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Berane, blagoslovio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Preosvećeni Episkop je čestitajući današnji veliki praznik, kazao da je Vidovdan zavjet slobode, zavjet stvaranja, zavjet hrama. Naši preci su se, prije 630 godina, žrtvovali za svoju vjeru, svetinje, hramove, čime su, po riječima Vladike Joanikija, izašli na narodnu i Hristovu Golgotu i potvrdili se kao narod, dozrio da nosi Hristov Krst.

Konstatovao je da smo i u ovim vremenima, opet, prizvani, na najneposredniji način, da branimo svoje svetinje.

Pjesnicko Bdenje„Ne želimo da produbljujemo bratske sukobe i podjele, ali moramo braniti naše svetinje, našu čast i obraz, i naše pretke, i grobove, i zaveštanja njihova. Poslije onog velikog Svetotrojičkog sabora u Podgorici pozvali smo naš narod da potpisuje jedan dokument, tako da svako ko se osjeća pozvanim da se usprotivi ovom bezakonju, i bezumlju, i nepravdi i nepočinstvu, neka potpiše“.

„Do sada smo skupili oko 50 hiljada potpisa, 50 hiljada ljudi se imenom i prezimenom izjasnilo protiv ovog zla. Nismo mogli sve lijepo prebrojati, a ova aktivnost za odbranu naših svetinja će da potraje još, jedno određeno vrijeme“, kazao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

U Vidovdanskom pjesničkom bdeniju učestvovali su pjesnici: Milutin Mićović, Bećir Vuković, Darko Jovović, Milica Bakrač, Todor Živaljević Velički, potom recitatorka Paola Iritano, vokalna solistkinja Jelena Ristić, pjevački sastav „Car Dušan Silni“, hor „Svete Mati Anastasije“.