Dom Kulture U Gracanici

Историчар Александар Гуџић најавио онлајн програм на фејсбук страници Дома културе Грачаница

Име: 29.03.2010 ALEKSANDAR GUDZIC ONLAJN PROGRAM DOMA KULTURE GRACANICA; Опис: Историчар Александар Гуџић најавио онлајн програм на фејсбук страници Дома културе Грачаница Тип: audio/mpeg

Дом културе „Грачаница“ je за трећу недељу, колико већ траје ограничено кретање и ванредно стање изазвано епидемијом вируса Корона припремио програм културних садржаја, који је премјештен на друштвене мреже.

Програм је за наш Радио представио историчар Александар Гуџић уредник трибинских и позоришних програма Дома културе.

Он ће у петак 3. априла, заједно са историчаром Јованом Алексићем, говорити на трибини на тему ,,Пандемија у историји“  епидемијама које су кроз историју, не само сијале смрт, већ и у великој мјери утицале на токове историје и идентитет људи.

Гуџић каже да се савремени човјек нимало не разликује од средњевјековног.

,,Иако су времена другачија, људи се једнако боје за свој живот. Разлика је само у томе што је побожан и религиозан човјек средњег вијека епидемију правдао Божијом казном док човјек двадесеетог вијека рационално настоји да оправда епидемију, уколико се она уопште може оправдати. И данас, као и у средњем вијеку, људи заштиту од епидемије траже у изолацији. Подсјетићу да је и цар Душан настојао да карантином заштити свој народ од епидемије куге која је 40-их година 14. вијека харала Европом“-подсјећа историчар Гуџић.

На фејсбук страници Дома културе Грачаница очекују вас следећи садржаји:

У понедељак 30. марта

Ренесанс у Призрену

Чудесни спој звука и амбијента у средњевековном Призрену је пред посетиоцима странице Дома културе „Грачаница“. Пред посетиоцима је снимак култног ансамбла „Ренесанс“ који 50 година изводи нашу рану музику.

Остало је забележено у Дубровачким архивама да је на њиховим трговима, средином 14 века, свирао Драган Призренац. Идући тим трагом Фестивал “Медимус” обновио у самом срцу Призрена, у Атријуму цркве Св, Спаса звук наше и европске ране музике.

Преко наше странице обратиће вам се Дарко Карајић, уметнички директор фестивала.

Уторак 31. март

Омаж сликару Зорану Фуруновићу

Отишао је велики модерни сликар Косова и Метохије Зоран Фуруновић, иза њега су остале генерације сликара који овом простору доносе нови израз. Уживо на фејсбук страници Дома културе емитујемо разговор о њему који воде његова ученица сликарка Маја Тодић и историчар Небојша Јевтић преко линка се укључују пријатељи и сарадници.

Среда 1. април

Представа „Насмејани снови“

Емитоваћемо дечју представу „Насмејани снови“ која говори о тинејџеру Трапавку који је несрећно заљубљен у једну девојку која воли другог. Тако сав несрећан покушава да освоји срце своје драге. Представа говори о љубави и сновима који се могу остварити само уколико у њих верујемо. Преко линка ће се посетиоцима фејсбук странице Дома културе обратити редитељ представе Бошко Бошков.

Четвртак 2. април

Препорука филмова „Маска“ Питера Богдановића и „Лабуд“ Чарлса Видора из књиге Милутина Петровића ,,52 идеална филмсkа викенда”.

Петак 3. април

Трибина: „Пандемија у историји“

Уживо на фејсбук страници Дома културе преносићемо трубину на којој ће историчари Јован Алексић и Александар Гуџић говорити о епидемијама које су кроз историју не само сејале смрт, већ и у великој мери утицале на токове историје и идентитет људи.

У протекле две недеље програми Дома културе имали су преко 10 000 посетилаца.

Култура је слобода. Пишите, шаљите предлоге, учествујете у програмима.