O Nama

Istorijat

 

Eparhijski Upravni Odbor Mitropolije Crnogorsko-primorske donio je 25. februara 1998. godine odluku o osnivanju Radija Svetigora. Poslije opsežnih priprema, Radio je počeo da emituje program na Duhove (7. juna) iste godine. Toga dana Njegova Svetost Patrijarh Srpski G.G. Pavle blagoslovio je rad Radija, osveštao je njegove prostorije i prvi se obratio slušaocima .

Radio je do Božića 1999. godine emitovao trosatni eksperimentalni program, kada je prešao na emitovanje redovnog šestosatnog programa.

Iste godine, 24. marta, u navečerje praznika Prepodobnog Simeona Novog Bogoslova, NATO alijansa otpočela je bombardovanje naše otadžbine. Od te noći, po blagoslovu Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Crnogorsko-primorskog G. Amfilohija, Radio Svetigora emituje dvadesetčetvorosatni program. Od 1998. do 27. decembra 2001. godine program je emitovan na dvije frekvencije.

Od 2001. godine Radio – Svetigora počinje da emituje program na trinaest frekvencija, tj. na čitavoj teritoriji Crne Gore. U navečerje Vavedenja Presvete Bogorodice, 3. decembra 2004. godine, Radio-Svetigora počinje da emituje program na Internetu.

Godine 2005, u skladu sa novim Zakonom , Radio Svetigora je transformisan u Društvo sa ograničenom odgovornošću „Metropoliten medija“ – Poslovna jedinica „Radio Svetigora“ čiji je osnivač Mitropolija Crnogorsko – Primorska

Od osnivanja Radija do oktobra 1999. godine glavni urednik Radija bio je Slavko Živković. Od tada do oktobra 2002. glavni urednik je bio sveštenik Gojko Perović, a potom sveštenik Jovan Plamenac. Od septembra 2012. godine glavni i odgovorni urednik je sveštenik Nikola Pejović.

Direktor Radija od 2008. godine do 2017. bio je sveštenik Predrag Šćepanović, a od februara 2017. sveštenik Dalibor Milaković.

Nagrađene emisije

  • Radio-reportaža „Krvava večera u Zavrhu“, autora Stanka Backovića, Specijalna nagrada na Međunarodnom festivalu Radio-reportaže INTERFER, Sombor 2003. godine;
  • Radio-reportaža „Živa žica“, autora Zorana Grgurevića, Bronzana povelja „Laza Kostić“, INTERFER 2005. godine;
  • „Slika u riječi“, intervju s Emirom Kusturicom, autora Radenka Lacmanovića, Prva godišnja nagrada Udruženja novinara Crne Gore za 2006. godinu.
  • Prvu godišnju nagradu Udruženja novinara Crne Gore za 2008. godinu dobio je za ukupni novinarski rad Slavko Živković.
  • Nagradu Udruženja novinara Crne Gore (UNCG) za 2011.godinu, za reportažu „Boško Pušonjić“ dobila je Vesna Krivčević. Brojnim slušaocima Radio Svetigore poznat je rad ove novinarke, posebno njene reportaže o zanimljivim događajima i ljudima, od Jerusalima, Grčke, Italije, Kosova i Metohije, Crne Gore… Reportaža „Milanko“ neobična je priča o Milanku Stevanoviću, hadžiji – pokloniku koji je život proveo putujući od svetinje do svetinje, prema najvećoj – ka Jerusalimu da nikad ne stigne do jerusalimskih dveri i koji je zadnjih godina do svog upokojenja proveo u Cetinjskom manastiru, Vesna Krivčević istančanim senzibilitetom otkriva i onu nevidljivu, tragalačku posvećenost ljudske duše.  Podgorica, 21. januar 2012