Историјска читанка

Историјска читанка XXVIII

Име: Istorijska Citanka 028; Опис: Емисија-Историјска читанка Тип: audio/mpeg

Људи и вријеме, села и градови, сви за себе једна прича… Сви заједно читанка из које учимо. Историјска читанка!

Историјска читанка је емисија о људима и њиховим потомцима, о бившим и данашњим селима и градовима који су мјера људске вјере и љубави, о протеклом времену које је завјештање за будућност!

У Црној Гори епитет мудраца резервисао је Сула Радов и за стару Црну Гору био готово човјек библијски, који као да се упутио из корица оне најмудрије књиге која већ више од двије хиљаде година ненадмашно свједочи истину, мудрост и најдубље тајне живота и свјета . И Сулине изреке као да су прожете мудростима старих светаца и човјек скоро да не повјерује, да није знао да се служи словима, већ као да то намјерно није хтио да чини, правећи мит о себи и својој ријечи која га је надживјела скоро два вијека и данас свједочи укоријењена у народу као изрека, анегдота, пословица и афоризам.

Иако му књига не бјеше печатана, његова ријеч се преносила вјерно и поуздано и знала је да разоружа на гумну, пресуди пред црквом и манастиром, да се чује у Биљарди, уважи од Сената, господара или обичног ратника и слободног јунака.

Сулина ријеч се памтила и преносила у Црној Гори, Брдима и Херцеговини брже и вјерније но у златно доба Гутенберга. Јер његова ријеч никоме није угађала већ је она у исти мах истинита, кротка, смјерна, видовита и човјечна…