istraživanje grafikon

Istraživanja: Političari su najveća prijetnja međuvjerskim odnosima u Crnoj Gori

Miješanje političara u vjerske poslove predstavlja najveću prijetnju međureligijskim odnosima u Crnoj Gori smatra najveći dio ispitanih građana, kaže se u istraživanju koje je za potrebe projekta „Istraživanje uloge religije u društvima zapadnog Balkana“ priredila organizacija „Institut za demokratiju i medijaciju“ iz Tirane. U istraživanju su još i nedostatak obrazovanja i dijaloga, kao i novi predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti navode kao prijetnja harmoničnim odnosima vjernika različitih religija našeg multikonfesionalnog društva.

U istraživanju je dato više reprezentativnih odgovora koji oslikavaju ono što ispitanici vide kao prijetnju vjerskoj toleranciji u našoj zemlji. Tako se u jednom od odgovora kaže: „Novi Nacrt zakona mogao bi da bude veoma problematičan po pitanju imovine vjerskih zajednica i stvorio bi probleme i tenzije u čitavom regionu, ne samo u Crnoj Gori“. Neki od ispitanika su takođe istakli da vlast ima tendenciju da se miješaju u vjerske poslove i političari „kapitaliziju religijski osjećaj Crnogoraca u cilju dobijanja glasova“.

Većina ispitanika se slaže da je obrazovanje lijek za vjersku netrpeljivost. „Bilo bi važno u nekom obliku uključiti vjersku nastavu u osnovno i srednje obrazovanje“ kaže se u jednom od odgovora i dodaje da bi to podiglo nivo znanja o svojoj, ali i o drugim religijama. Sa ovim stavom slaže se čak 18% ispitanika

Kao veoma važna prepreka izgrađivanju stabilnih međuvjerskih odnosa prepoznati su i medijski izvještaji koji su usmjereni na izvještavanje o incidentima, a ne o dobrim primjerima skladnih odnosa.

Građani Crne Gore smatraju da zajedničke inicijative vjerskih zajednica koje su usmjerene ka rešavanju problema u društvu poput siromaštva ili drugih oblika društvene nejednakosti mogu voditi ka višem nivou socijalne kohezije.

Rezultati ovog istraživanja štampani su kao posebna publikacija i predstavljeni na regionalnoj konferenciji „Religija u društvima zapadnog Balkana“ koja je održana u Tirani u junu tekuće godine.

Pavle Božović

Izvor: mitropolija.com