Sveti Arhangeli

Извјештај Оливере Радић о посјети поклоника из Ниша царском граду Призрену

Име: 26.02.2019 Prizren Posjeta poklonika Prizrenu; Опис: Извјештај Оливере Радић о посјети поклоника из Ниша царском граду Призрену Тип: audio/mpeg

На недјељу о Блудном сину у недјељу 24. фебруара 2019. године у манастиру Свети Архангели у Душановом граду служена света литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Ненад Микић, старешина Саборног Храма Силаска Светог Духа на апостоле у Нишу, уз саслужење игумана Михајла и протојереја Миодрага Павловића такође из Ниша.

Литургију је појао мешовити црквени хор Бранко из Ниша на челу са диригентом хора Јованом Микић, иначе ћерком ректора Призренске богослословије расељене у Нишу, Милутина Тимотијевића.

Отац Ненад је произнио бесједу у којој је говорио о прочитаном зачалу из Јеванђеља о блудном сину, али и о многим другим искушењима овога времена, а дјеца и поклоници из Ниша који су сем манастирског братства били на Литургији, су се причестили.

По завршетку литургије услиједила је трпеза љубави на којој се отац Ненад још једном захвалио игуману Михајлу и братству манастира на топлом дочеку, и упутио позив да дођу у Ниш и буду њихови гости.

Са оцем Ненадом разговарала је сестра Оливера Радић новинар и професор из Ораховцса после ручка о путовању на КиМ и о хору Бранко, његовим утисцима.

После шетње манастирском портом и казивања оца Михајла о манастиру историји, животу, укључила се и Јована Микић, сада попадија и диригент, а и подијелила своја сјећања на оно негдашње време у Призрену када је са мајком иначе историчарем уметности често водила поклонике у посету призренским светињама. Неке утиске и сећања сам и ја тонски забележила у разговору са Јованом, која је била видно узбуђена јер је после дугогодишњег одсуства из Призрена, дошла у свој родни град. Оливера Радић је успјела да забиљежи и неке утиске чланова црквеног хора Бранко.

После Св Архангела поклоници из Ниша предвођени оцима Ненадом и Миодрагом наставили су посету призренским светињама, па даље ка манастиру Грачаници уз обећање да ће доћи поново.

На извјештају благодаримо Оливери Радић из Ораховца