Вјенчање Грачаница 1

Јелена и Саша из Скопља се на вечну љубав заклели у манастиру Грачаница

Име: 20.10. 2020 vjencanje u Gracanici; Опис: Јелена и Саша из Скопља се на вечну љубав заклели у манастиру Грачаница Тип: audio/mpeg

Mлади пар из Македоније Јелена Брауновић и Саша Богдановић вјенчали су се у манастиру Грачаница, у недјељу 18. октобра 2020. године.

Морачанка Јелена, професор разредне наставе, рођена у Скопљу, поријеклом је из Прекобрђа док је Саша из Скопља и градоначелник је општине Центар. Младенци су одабрали Косово и Метохију, и манастир Грачаницу за мјесто на коме ће се, пред Богом, заклети на вјечну љубав.

Чин вјенчања обавио је парох призренски свештеник Јован Радић професор Призренске Богословије, уз саслужење архимандрита Илариона (Лупуловића) игумана манастира Драганац и протосинђела Андреја игумана манастира Црна Река. Иначе, отац Јован Радић је, као члан ,,Косовских божура“, учествовао на хуманитарним концертима које је СПОНА организовала у Скопљу и Куманову, гдје је упознао Сашу, који је, као градоначелник, учестоваовао у организацији тих концерата и многих других хуманитарних акција.

Благосиљајући млади брачни пар Архимандрит Иларион (Лупуловић) је рекао да они сада имају велику обавезу јер су се завјетовали Самоме Богу. ,,Будите свјесни одговорности коју имате и борбе у коју улазите јер се права љубав мјери жртвом“- казао је отац Иларион.
Оливера Радић, новинар и професор из Ораховца, којој и благодаримо на тонским записима са овог догађаја, разговарала је и са чланом СПОНЕ Милутином Станчићем.
И Јеленино рођење, по ријечима њеног брата, повезано је са овом светињом.

„Када смо први пут дошли овдје 1986. године купили смо иконицу цара Константина и царице Јелене. Већ следеће године добио сам сестру Јелену, која до данас чува ту иконицу из Грачанице“- каже Милорад Брауновић.

Објашњавајући зашто су изабрали управо Грачаницу да у њој добију благослов Цркве Божије за брачни живот Јелена и Саша кажу да је управо ту започела њихова љубав.

,,Ту смо често долазили, што због празника, што због неких хуманитарних активности и акција које смо имали ту на Космету, па смо пожељели да нашу љубав, која је започета баш овдје у Грачаници и крунишемо браком“- казао је медијима младожења који се вјенчао у традиционалној српској ношњи.

,,Грачаница, Морача, Скопље, један су народ и једна Црква“- поручили су гости младенаца.
„Борићемо се за опстанак нашег народа на Косову и Метохији чувањем традиције не само за нас него и за будућа покољења“- каже младожења док је млада поруку послала пјесмом Данице Црногорчевић која се заорила портом манастира Грачаница, и одјекнула даље и од Мораче и од Скопља:

„Весели се српски роде, српски роде због слободе,
И због славних Немањића, Обилића, Петровића,
И због славне Грачанице, Студенице, Раванице,
Нек’ се српски барјак вије, од Призрена до Румије“