Vjenčanje Gračanica 1

Jelena i Saša iz Skoplja se na večnu ljubav zakleli u manastiru Gračanica

Ime: 20.10. 2020 vjencanje u Gracanici; Opis: Jelena i Saša iz Skoplja se na večnu ljubav zakleli u manastiru Gračanica Tip: audio/mpeg

Mladi par iz Makedonije Jelena Braunović i Saša Bogdanović vjenčali su se u manastiru Gračanica, u nedjelju 18. oktobra 2020. godine.

Moračanka Jelena, profesor razredne nastave, rođena u Skoplju, porijeklom je iz Prekobrđa dok je Saša iz Skoplja i gradonačelnik je opštine Centar. Mladenci su odabrali Kosovo i Metohiju, i manastir Gračanicu za mjesto na kome će se, pred Bogom, zakleti na vječnu ljubav.

Čin vjenčanja obavio je paroh prizrenski sveštenik Jovan Radić profesor Prizrenske Bogoslovije, uz sasluženje arhimandrita Ilariona (Lupulovića) igumana manastira Draganac i protosinđela Andreja igumana manastira Crna Reka. Inače, otac Jovan Radić je, kao član ,,Kosovskih božura“, učestvovao na humanitarnim koncertima koje je SPONA organizovala u Skoplju i Kumanovu, gdje je upoznao Sašu, koji je, kao gradonačelnik, učestovaovao u organizaciji tih koncerata i mnogih drugih humanitarnih akcija.

Blagosiljajući mladi bračni par Arhimandrit Ilarion (Lupulović) je rekao da oni sada imaju veliku obavezu jer su se zavjetovali Samome Bogu. ,,Budite svjesni odgovornosti koju imate i borbe u koju ulazite jer se prava ljubav mjeri žrtvom“- kazao je otac Ilarion.
Olivera Radić, novinar i profesor iz Orahovca, kojoj i blagodarimo na tonskim zapisima sa ovog događaja, razgovarala je i sa članom SPONE Milutinom Stančićem.
I Jelenino rođenje, po riječima njenog brata, povezano je sa ovom svetinjom.

„Kada smo prvi put došli ovdje 1986. godine kupili smo ikonicu cara Konstantina i carice Jelene. Već sledeće godine dobio sam sestru Jelenu, koja do danas čuva tu ikonicu iz Gračanice“- kaže Milorad Braunović.

Objašnjavajući zašto su izabrali upravo Gračanicu da u njoj dobiju blagoslov Crkve Božije za bračni život Jelena i Saša kažu da je upravo tu započela njihova ljubav.

,,Tu smo često dolazili, što zbog praznika, što zbog nekih humanitarnih aktivnosti i akcija koje smo imali tu na Kosmetu, pa smo poželjeli da našu ljubav, koja je započeta baš ovdje u Gračanici i krunišemo brakom“- kazao je medijima mladoženja koji se vjenčao u tradicionalnoj srpskoj nošnji.

,,Gračanica, Morača, Skoplje, jedan su narod i jedna Crkva“- poručili su gosti mladenaca.
„Borićemo se za opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji čuvanjem tradicije ne samo za nas nego i za buduća pokoljenja“- kaže mladoženja dok je mlada poruku poslala pjesmom Danice Crnogorčević koja se zaorila portom manastira Gračanica, i odjeknula dalje i od Morače i od Skoplja:

„Veseli se srpski rode, srpski rode zbog slobode,
I zbog slavnih Nemanjića, Obilića, Petrovića,
I zbog slavne Gračanice, Studenice, Ravanice,
Nek’ se srpski barjak vije, od Prizrena do Rumije“