Murino

Foto: IN4S

Jerej Bojan Radunović najavljuje moleban i litiju na Murini

Ime: 06.02.2020 razgovor sa o. bojanom radunovicem; Opis: Jerej Bojan Radunović najavljuje moleban i litiju na Murini Tip: audio/mpeg

Jerej Bojan Radunović, paroh gornjepolimsko-gusinjski, najavljuje da će, u četvrtak, 6. februara 2020. godine, Moleban Presvetoj Bogorodici biti služen u crkvi Svete Petke na Murini oko 17 časova. Molebanu će prethoditi litija, koja će od manastira Brezojevica krenuti oko 15 časova i ići će do Murine.

Otac Bojan kaže da se nedjeljom Moleban služi u Brezojevicama, u manastiru Svete Trojice, a litija ide od Murine do Brezojevica.

To je put od nekih deset kilometara, a narod ima veliku želju da molitvenim hodom od jedne do druge crkve pozove i druge da se priključe litijama. Prošle nedelje, narod gornjeg Polimlja prešao je u litijskom hodu put do manastira Đurđevi Stupovi u dužini od oko 35 kilometara. Namjera im da je da, na ovaj način, opet, iskažu svoj stav prema neustavnom Zakonu o slobodi vjere u Crnoj Gori, poručujući odlučno da ne daju svetinje“, kazao je o. Bojan, dodajući da su  litije u gornjepolimskom kraju sve brojnije i sada taj broj iznosi oko hiljadu. To je skromno u odnosu na druge gradove, ali s obzirom da su u pitanju mala sela koja su, većinom, raseljena, to je, smatra nadležni paroh, veliki broj naroda.