jerusalim-od-zlata-radio-svetigora

Jerusalim od zlata CCCLVIII

Ime: 09.08.2020 br. 358.Emisija Jerusalim od zlata Mucenici Prebilovacki; Opis: "09.08.2020_br. 358.Emisija_Jerusalim_od_zlata_Mucenici_Prebilovacki". Tip: audio/mpeg

Povodom proslavljanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih (06. avgusta), u prvom dijelu emisije slušamo kako je proteklo sabranje ove godine u Prebilovcima gdje je Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio episkop dizeldorfski i cijele Njemačke Grigorije, uz sasluženje vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i umirovljenog vladike Atanasija i sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke. 

U drugom dijelu emitujemo tonski zapis iz arhive Blaženopočivšeg Patrijarha Pavle iz 1991. godine kada je i sagrađen hram u Prebilovcima, a on je tada poručio da je pred Bogom čovjek uvjek živ, a nečovjek pred Njim mrtav i na zemlji, a u trećem dijelu emisije emitujemo dio iz dokumentarnog filma Zdravka Šotre „Evo naše dece“ o stradanju Srba 1941. godine u Hercegovini.

Materijal za ovaj film je nastao na osnovu snimljenih materijala prilikom vađenja kostiju iz hercegovačkih jama i svjedočanstava preživjelih ustaškog pokolja u Drugom svjetskom ratu.