jerusalim-od-zlata-radio-svetigora

Јерусалим од злата CDIII

Име: 06.02.2022-Jerusalim od zlata-br 403-Svetlana Spajic o Smilji Kotur; Опис: Емисија-Јерусалим од злата Тип: audio/mpeg

У овом издању емисије говоримо о изванредним традиционалним пјевачима који су нас напустили крајем јануара ‒ Смиљи Котур и Милољубу Шаковићу.

Светлана Спајић, истраживач и вокални умјетник српске традиције нам говори о познанству и раду са њима.

Смиља Котур је рођена у Јасеновцу 11. новембра 1928. gодине, а упокојила се у Београду 29. јануара 2022. године, сахрањена је 02. фебруара 2022. године на гробу Лешће у Београду.

Опијело је служио Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован уз саслужење свештеног клира Архиепископије Београдско-карловачке.

Смиља Котур је на репертоару његовала различите вокалне облике традиционалних пјесама западне Слaвoније и свог родног Јасеновца: седељачке и пјесме на сватовски глас, шалај пјесме, бећарце, пјесме уз плетено коло и дрмеш и пјесме старог гласа, чије је напјеве усвајала од најранијег дјетињства усменим предањем од мајке и старијих сестара и рођака а који су данас готово нестали. Имала је непуних четрнаест година када је у мају 1942. године, заједно са својом и осталим српским породицама из Јасеновца, одведена у логор Стара Градишка.

Спасоносни премјештај у њемачке и аустријске радне логоре сачувао је њу, њену мајку и обје сестре, док су отац Чедомир и још осам чланова Смиљине породице страдали од усташа током рата. У деветој деценији живота, након дуге паузе, вратила се пјесми свога завичаја и уз подршку најмлађе генерације пјевача из Београда и World music Asocijacije Srbije, снимила двадесет четири нумере, објављене на албуму „Песме из Јасеновца”.