Pedesetnica

Календар за 17. јун

Духовски понедељак

После Христовог вазнесења ученици су остали у Јерусалиму и у једној соби на Сиону често су се окупљали и заједно се молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи. Место Јуде Искариотског међу дванаесторицом, коцком је било попуњено Матијом. На Педесетницу сви су били заједно, кад хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола. Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповедали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, и Јевреји и иноверни, разумели. Три хиљаде људи на овај дан поверовало је проповеди апостола и крстило се. Овај дан се сматра даном рођења Цркве Христове.

Како су на празник Педесетнице Јевреји, значи и апостоли у ону Педесетницу, украшавали своје куће грањем, цвећем и травом подсећајући се на време кад су после ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живели у колибама од грања и лишћа, и данас се на празник Силаска Светог Духа на апостоле православне цркве испуњавају травом и цвећем од кога се плету венчићи.

 

17 9Свети свештеномученик Јоаникије Црногорски

Митрополит Јоаникије (Липовац) рођен је 1890. године у Столиву у Боки Которској. Православни богословски завод завршио је у Задру, а Философски факултет у Београду. Као удов протојереј, изабран је 1939. године за викарног епископа Будимљанског. Монашки постриг примио је у манастиру Раковици од скопског Митрополита Јосифа. За епископа је хиротонисан 1940. године. Исте године изабран је за Митрополита Црногорско-приморског. Црногорско-приморском епископијом управљао је у веома тешким ратним временима. Због прогањања свог свештенства, покушао је да са седамдесет свештеника изађе из земље, али није успео. Комунисти су у Словенији стрељали свештенике, а Митрополита су мучки убили код Аранђеловца.

Свети Митрофан, први патријарх Цариградски. Свети мученик Конкордије. Свети мученици Фронтасије, Северин, Северијан и Силан. Преподобни Зосим, епископ Вавилона Новог. Свештеномученик Астије, епископ Драчки. Свете Марта и Марија. Свети свештеномученик Ђорђе Богић.