Pedesetnica

Kalendar za 17. jun

Duhovski ponedeljak

Posle Hristovog vaznesenja učenici su ostali u Jerusalimu i u jednoj sobi na Sionu često su se okupljali i zajedno se molili Bogu očekujući s nestrpljenjem obećanoga Utešitelja, Duha Svetoga, koji od Oca ishodi. Mesto Jude Iskariotskog među dvanaestoricom, kockom je bilo popunjeno Matijom. Na Pedesetnicu svi su bili zajedno, kad huka ispuni svu kuću i pokazaše se ognjeni jezici koji se spustiše na svakog od apostola. Izašavši na krov od kuće, progovorili su i propovedali okupljenom narodu jezicima koje do tada nisu znali, tako da su ih svi okupljeni, i Jevreji i inoverni, razumeli. Tri hiljade ljudi na ovaj dan poverovalo je propovedi apostola i krstilo se. Ovaj dan se smatra danom rođenja Crkve Hristove.

Kako su na praznik Pedesetnice Jevreji, znači i apostoli u onu Pedesetnicu, ukrašavali svoje kuće granjem, cvećem i travom podsećajući se na vreme kad su posle ropstva lutali sa Mojsijem po pustinji i živeli u kolibama od granja i lišća, i danas se na praznik Silaska Svetog Duha na apostole pravoslavne crkve ispunjavaju travom i cvećem od koga se pletu venčići.

 

17 9Sveti sveštenomučenik Joanikije Crnogorski

Mitropolit Joanikije (Lipovac) rođen je 1890. godine u Stolivu u Boki Kotorskoj. Pravoslavni bogoslovski zavod završio je u Zadru, a Filosofski fakultet u Beogradu. Kao udov protojerej, izabran je 1939. godine za vikarnog episkopa Budimljanskog. Monaški postrig primio je u manastiru Rakovici od skopskog Mitropolita Josifa. Za episkopa je hirotonisan 1940. godine. Iste godine izabran je za Mitropolita Crnogorsko-primorskog. Crnogorsko-primorskom episkopijom upravljao je u veoma teškim ratnim vremenima. Zbog proganjanja svog sveštenstva, pokušao je da sa sedamdeset sveštenika izađe iz zemlje, ali nije uspeo. Komunisti su u Sloveniji streljali sveštenike, a Mitropolita su mučki ubili kod Aranđelovca.

Sveti Mitrofan, prvi patrijarh Carigradski. Sveti mučenik Konkordije. Sveti mučenici Frontasije, Severin, Severijan i Silan. Prepodobni Zosim, episkop Vavilona Novog. Sveštenomučenik Astije, episkop Drački. Svete Marta i Marija. Sveti sveštenomučenik Đorđe Bogić.