Цетињски манастир

Седиште црногорских митрополита у последњих 500 година. У манастирском храму Рождества Пресвете Богородице чувају се мошти Светог Петра Цетињског, рука Светог Јована Крститеља, Честица Часног Крста Господњег.

Катастар послао Престоници решење којим се ЗАБРАЊУЈЕ отуђење Цетињског манастира

Управа за катастар и имовину Црне Горе, послала је Скупштини Пријестонице Цетиње, предсједници Дејани Диздар обавјештење о забиљежби забране отуђења и оптерећења у ЛН број 915 КО Цетиње 1, сазнаје портал ИН4С

 

ВД директора Управе за катастар и имовину Црне Горе Коча Ђуришић послао је обавјештење, у којем се између осталог наводи да је Влада Црне Горе, 13. септембра одлучила о Информацији Заштитника – имовинско-правних интереса везано за непокретности из ЛН број 915 КО Цетиње 1 који је предмет расправе у цетињском парламенту.

 

„Поступајући по Закључцима Владе Црне Горе, Управа за катастар и државну имовину ПЈ Цетиње је извршила забиљежбу отуђења и оптерећења у „Г“ листу предметног листа непокретности“, пише у обавјештењу које је достављено предјседници скупштине Цетиње Дејани Диздар.

Влада Црне Горе је на основу члана 10 Уредбе (службени лист ЦГ број 80-08 14-17 и 28-18) 13. септембра 2021. године, а основу прибављене сагласности већине чланова Владе одлучила о Информацији Заштитника имовинско-правних интереса везано за непокретности из ЛН број 915 КО Цетиње 1, које је доставило Министарство финансија и социјалног старања.

 

Влада је с тим у вези донијела закључке и наложила Управи за катастар и државну имовину да одмах и без одлагања извшри забиљежбу забране и отуђења у „Г“ листу непокретности бр 915 КО Цетиње 1. 

Такође, Влада је наложила, да одмах и без одлагања се изврши исправка уписаног носиоца својине на начин што ће умјесто Пријестоница Цетиње као носиоца права и својине у „Б“ ЛН, врати упис на Државу Црну Гору, сходно Решењу Управе за некретнине од 24. новембра 2005. године, при чему се наведеним уписом не дира у права уписаног титулара коришћења.

Подсјетимо, предсједница цетињске Скупштине Дејана Диздар заказала је сједницу Скупштине престонице за данас 14. септембар, а у дневни ред уврштена је и грађанска иницијатива за „враћање“ Цетињског манастира Невладиној организацији ЦПЦ.

Извор: ИН4С