Ксенија Радојчић

Катедра: Ксенија Радојичић- Путевима Светог Саве у Русију

Име: 06.02.2019 Katedra Putevima Svetog Save u Rusiju Ksenija Radojicic; Опис: Путевима Светог Саве у Русију Тип: audio/mpeg

У уторак 29. јануара у Музеју рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу одржано је предавање Путевима Светог Саве у Русију.

Предавање је одржала Ксенија Радојичић, професор руског језика. Такође, поред предавача, програм је обогатио Хор Цркве Свете Тројице на челу са диригентом проф. Наталијом Николајевном Радовановић. Хор је отворио програм светосавском химном. Поред химне, у току предавања, хор је отпевао неколико духовних и руских традиционалних песама.

Предавач је указао на значајне везе између Срба и Руса које су особито постале чврсте од времена Светог Саве и његовог одласка на Свету Гору, а нарочито од 13. века када је Законоправило Светог Саве доспело у Русију и знатно утицало на утврђивање државности и духовности код Руса. Светосавско предање као и култ светитеља Саве је од тада, па до данас, присутно у Руској Православној Цркви о чему сведоче храмови посвећени Светом Сави и Светом Симеону као и многобројне фреске у руским манастирима и црквама.