Проф. др Милош Ковачевић

Катедра: Проф. др Милош Ковачевић- “Српска ћирилица, јуче, данас и сутра”

Име: 01.10.2021 Katedra prof Milos Kovic Srpska cirilica juce, danas i sutra; Опис: Српска ћирилица, јуче, данас и сутра Тип: audio/mpeg

Уважени слушаоци Радио Светигоре, драга браћо и сестре у вечерашњем серијалу “Катедра”, вашој љубави и пажњи препоручујемо да чујете предавање о ћирилици.

Руководилац Одељења за српски језик Андрићевог института, чувени српски лингвиста и професор др Милош Ковачевић, одржао је предавање „Српска ћирилица јуче, данас и сутра“.

У оквиру овог предавања, професор Ковачевић говори о ћирилици, њеном историјату, актуелном статусу, о њој као идентитетском или неидентитетском српском националном критеријуму.

Наводећи многе законе којима је вршена репресија над српским писмом, као и оне којима је покушана одбрана или заштита ћирилице, Ковачевић анализира тренутни статус писма и наводи бројне савремене клопке које ће, сасвим сигурно, довести до изумирања ћирилице уколико се држава и сам народ не потруде да заштите писмо које је сам темељ српског националног идентитета.

Предавање смо преузел са јутјуб канала портала „Искра“