Otac Momcilo Krivokapic

Protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić

Katedra: Protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić- “Bogosluženja strasne sedmice”

Ime: 15.04.2020. KATEDRA o.Momo Krivokapic Bogosluzenja Strasne sedmice; Opis: Bogosluženja strasne sedmice Tip: audio/mpeg

Predavanje Protojereja-stavrofora Momčila Krivokapića Arhijerejskog namjesnika Bokokotorskog na temu “Bogosluženja strasne sedmice” koje je održao 22. aprila 2016. godine u RizniciSrpske pravoslavne crkve u Kotoru u okviru ciklusa predavanja koja se održavaju u toku Časnog posta.

„Od Velikog ponedjeljka do Velike subote zaključno, pokazana je čitava istorija čovječanstva, od pada Adamovog do dolaska Hrista i njegove nauke”, kazao je paroh kotorski, arhijerejski namjesnik bokokotorski, protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić. U okviru predavanja tokom Velikog posta u riznici Srpske pravoslavne crkve u Kotoru otac Momčilo je proteklog petka govorio na temu “Bogosluženja strasne sedmice”. “Onim što se pjeva i čita na bogosluženjima, utvrđujemo da smo u radosti otpostili post i da u većoj radosti i sa najviše razumijevanja znamo što se desilo za naše spasenje i da smo na taj način, otpostivši i otpojavši hvalu, koliko-toliko dostojno dočekali slavno Vaskrsenje Hristovo i da kličemo po hiljadu puta „Hristos voskrese, vaistinu voskrese”, kazao je Krivokapić.

Pojašnjavajući naziv Strasne sedmice, kaže da je to sedmica stradanja. „Strast podrazumijeva oblik stradanja. Bogosluženja Velike ili Strasne sedmice su netipična i teško se mogu porediti sa bilo kojim bogosluženjima generalno. Na primjer na Veliku srijedu se desila drama i zato postimo svakog ovog dana. Juda je tada izdao, dogovorio se sa prvosveštenicima, uzeo novac i defakto već izdao Hrista. Na Veliki četvrtak uveče, uoči Velikog petka ge je faktički izdao – „Onaj koga cjelivam taj je, njega hapsite. Zar cjelivo izdaje Sina božijeg?”, riječi su kroz koje se mnoge stvari prepoznaju, u onome što su međuljudski odnosi, „Judin poljubac”…

Na Veliku srijedu se javno obavlja jeleosvećenje. To je sedma sveta tajna. Svi , koji su i bolesni i koji su zdravi, toga dana se pomazuju. Na Veliku srijedu je i uspomena na ženu koja je dobila oproštaj grijehova od samoga Gospoda Hrista, jer je pokazala svoju ljubav. Na dan kada je Juda izdao Hrista i kada je toj ženi oprošten grijeh, vidi se izdajstvo. Sa druge strane vidimo veliku ljubav te žene grešnice koja je osjetila ko je Hrist i dobila oprošaj.

Veliki četvrtak je posebno značajan za Crkvu Hristovu jer je toga dana Hristos sazvao svoje učenike na posljednju večeru. Te godine je sam Hristos bio pasha „žrtva”.

Na Veliki petak se služe „Carski časovi. Bogosluženja su vrlo velikoposna i stroga, vezana za temu Velikog petka.

Na Veliku subotu se služi Sveta liturija koja ima izuzetan karakter. Počne se u tamnim odeždama, i dok zvone zvona i svečano se pjeva „Vaskrsli Bože sudi zemlji” tada se sveštenici oblače u svijetle bijele odežde i već tada se čita Jevanđelje koje je nekada čitano na sam Vaskrs”, kazao je između ostalog otac Momčilo Krivokapić.