1

Катедра: Протојереј-ставрофор проф. др Борис Брајовић- “Откровење у бојама-тајна иконе у Православљу”

Име: 26.02.2018 KATEDRA o.Boris Brajovic Otkrovenje u bojama Tajna ikone u Pravoslavlju; Опис: Протојереја-ставрофор проф. др Борис Брајовић- Откровење у бојама-тајна иконе у Православљу" Тип: audio/mpeg

У недјељу, 25. фебруара 2018. године, у сали Завичајног музеја у Даниловграду, протојереј-ставрофор проф. др Борис Брајовић одржао је предавање на тему “Откровење у бојама – тајна иконе у Православљу”.

Током предавања, а у поводу Недјеље Православља, која је посвећена побједи иконопоштовања над иконоборством, отац Борис је истакао богословско схватање лика и ликовне представе у хришћанству у односу на његово схватање у паганству, у чијој средини се хришћанство ширило, као и конфронтацију ране монашке духовности са побожношћу лаика када је у питању поштовање икона.

Предавач је затим дао широку историјску перспективу развоја култа икона у Византији, уз посебан осврт на сачувано иконографско благо сачувано из времена прије иконоборског периода.

Своје предавање отац Борис је заокружио истицањем теолошког погледа на икону као на есхатолошку реалност, уз навођење конкретних примјера којима је илустровао како правилно духовно искуство продукује успјешна иконографска решења, док недостатак правилне хришћанске свијести даје недовољно богословски фундиране представе на фрескама и иконама.