Отац Жељко Ћалић

Катедра: Протопрезвитер Жељко Ћалић- “Свети Василије Острошки – свједок Царства небеског”

Име: 02. 10. 2019 KATEDRA o. Zeljko Calic O SVETOM VASILIJU OSTROSKOM; Опис: Свети Василије Острошки – свједок Царства небеског Тип: audio/mpeg

Благословом Његовог високопреосвештенства, Архиепископа Цетињског, Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија, и ове године одржавају се суботом духовне вечери у Горњем Манастиру Острогу. У суботу 28. септембра предавање је одржао протопрезвитер Жељко Ћалић на тему ”Свети Василије Острошки – свједок Царства небеског”.

Отац Жељко је казао да је ова тема увијек актуелна и да је она суштинска тема наше хришћанске православне вјере. Прота је предавње почео кондаком из акатиста Светом Василију Острошком:  „Пјесма је наша немоћна пред химном чудеса Твојих, њима свједочиш Бога сваком покољењу. Пред Тобом ријечи наше се губе и свака земаљска брига нестаје. У дјелима Твојим јавља се небо, у сабору светих пјеваш: Алилуја.

Овај дивни кодак, како је истакао, у неколико реченица управо говори о томе како је Свети Василије свједок управо Царства небескога:

И то тако јак упечатљив свједок чији смо свједоци и сви данас овдје сабрани које привлачи то његово свједочење Царство небескога и његова улога у мисији Цркве наше кроз вјекове.

Иако се увијек питамо и трудимо да спознамо и сазнамо шта је то уствари Царство небеско, бесједио је отац Жељко, без помоћи Божије, без наше свете вјере, без Јеванђеља, ријечи Христових, сами у себи не можемо наћи те одговоре, иако је по ријечима Христовим Царство небеско унутра у нама:

Одговоре не можемо наћи зато што смо постали робови овога свијета и царства овога свијета, од онога првога пада па свих ових  вјекова од кад свијет постоји и човјек у њему. Човјек се отуђио од тога царства зато оно некад изгледа тако далеко, а уствари оно је нешто што нам је најближе, али као да смо сами себи окренули кључ на двери тога Царства у себи“, казао је између осталог протојереј Жељко Ћалић.