Branislav Ilic

Katiheta Branislav Ilić

Katiheta Branislav Ilić: Radio Svetigora i celokupna misionarska delatnost Vaše Mitropolije svedoče o odnosu misije i isihije!

Ime: 07. 07. 2020 PRAVOSLAVNI MISIONAR BRANISLAV ILIC; Opis: Katiheta Branislav Ilić Tip: audio/mpeg

U radosti praznika Rođenja Svetog Jovana, Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, iz štampe je izašao novi 374. Broj „Pravoslavnog misionaraˮ, zvaničnog misionarskog glasila Srpske Pravoslavne Crkve za mlade.

Tema ovog julsko-avgustovskog broja je „Misija i isihijaˮ. Slušaocima našeg radija sadržaj ovog broja predstavio je katiheta Branislav Ilić, član uređivačkog odbora „Pravoslavnog misionaraˮ zadužen za odnose sa medijima.

Predstavljajući ovaj broj „Pravoslavnog misionaraˮ katiheta Branislav Ilić je izrazio radost zbog intervjua sa beogradskom veroučiteljicom Petkom Luković, kćerkom prote Dragana Stanišića, koja svojim bogougodnim životom i trudom u veroučiteljskoj službi svedoči da je služba Bogu i Crkvi Njegovoj spasonosno i najblagoslovenije delo. Neka Gospod našoj sestri Petki podari duhovne i telesne snage da nastavi sa svojim misionarskim delanjem, kako bi privodeći dečje duše Hristu Bogu, ispunila blagosloveno veroučiteljsko delo i tako ugodila Gospodu, istakao je naš gost.

Tema ovog broja „Pravoslavnog misionaraˮ je „Misija i isihijaˮ, najlepši odgovor na ovu temu daje bogato i blagosloveno delo vaseljenskog radija Svetigora i celokupna misionarska delatnost Mitropolije crnogorsko-primorske, jer vođeni molitvenim opitom Mitropolita Amfilohija. Vaše divno misionarsko delo koje je vođeno blagoslovom, molitvenom brigom i ličnim primerom Mitropolita Amfilohija, proizraslo je duhovne plodove, rekao je Branislav.

Katiheta Branislav je poželeo srećan i Bogom blagosloven praznik Rođenja Svetog Jovana Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg Jovana, rekavši da u životu naše Svete Crkve posle Presvete Bogorodice najveće poštovanje iskazano je Svetom časnom i slavnom Jovanu Proroku, Preteči i Krstitelju Gospodnjem.

Jovanova  propoved prethodila je dolasku Gospodnjem u svet, on je udostojen da svoju desnicu položi na Spasiteljevu glavu prilikom krštenja u tokovima Jordanskim, a na kraju nakon svoje mučeničke končine biva propovednik Evanđelja onima koji su adu. Himnografija ga naziva i prvim Pretečom, prvim Prorokom, prvim Mučenikom, prvim Evangelistom, prvim Apostolom i prvim monahom, zemaljskim Angelom i nebeskim čovekom.  O veličini Svetog Jovana najbolje nam kazuju praznici posvećeni njemu. Pored Gospoda i Presvete Bogorodice, Sveta Crkva samo Svetog Jovana proslavlja više puta u toku godine i tako ukazuje na duhovnu veličinu njegove ličnosti i nezamenjivi udeo u iskupiteljskom delu Gospoda Isusa Hrista, poučio je član uređivačkog odbora „Pravoslavnog misionaraˮ.

Posetite internet stranicu „Pravoslavnog misionaraˮ