14

Knjiga Episkopa dr Jovana (Purića) „Bogoslovlje praznika“ predstavljena u ciklusu „Pravoslvlje i mladi“

Ime: 31.12. 2018 Episkop Jovan Bogoslovlje praznika; Opis: Knjiga Episkopa dr Jovana (Purića) „Bogoslovlje praznika“ predstavljena u ciklusu „Pravoslvlje i mladi“ Tip: audio/mpeg

Veliki dar našoj pomesnoj Crkvi

 

Knjiga „Bogoslovlje praznika“ Episkopa dr Jovana Purića, objavljena sa blagoslovom Episkopa žičkog G. Justina, a u izdanju Manastira Rača i Matice Srpske Novi Sad, veliki je duhovni dar koji je naša pomesna Crkva dobila, istakao je na promociji u Višem javnom tužilaštvu protojerej – stavrofor dr Radomir Popović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Kao delo velike vrednosti, knjigu svog zavičajca prepoznali su i brojni Valjevci, koji su prisustvovali promociji, koju je, uz blagoslov Episkopa valjevskog G. Milutina, priredila Crkvena opština pri Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.

„Ako želiš da preživiš godinu ili dve, zasadi malo povrća i žitarica. Ako želiš da živiš nekoliko decenija, zasadi vinograd. Još duže, napiši knjigu. Ako želiš da živiš večno, sagradi crkvu…“, narodna je mudrost kojom je penzionisani paroh valjevski protojerej – stavrofor Ljubisav Adžić uveo u prisutne u slovo hvale o knjizi „Bogoslovlje praznika“, čiji je autor Episkop dr Jovan Purić do sada potpisao četrdesetak naslova knjiga, brojne studije, udžbenike i multimedijalna izdanja. Vladika Jovan rođen je u Mijačima kraj Valjeva, a duhovno odrastao u manastiru Pustinja. Školovan je u Beogradu i Petrogradu, a tokom svog plodonosnog pastirskog puta obavljao je dužnost igumana ostroške obitelji, vikarnog episkopa Dioklijske i episkopa Niške eparhije. Danas je profesor na Akademiji za konservaciju SPC i predavač na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu i član Udruženja književnika Srbije. Vredan je poslenik u vinogradu Gospodnjem.

Danas je pred nama „venac praznika“ od 12 knjiga, zbornik koji je štampan u čast 800. godišnjice autokefalnosti SPC, a posvećen blaženoupokojenom Patrijarhu Pavlu, novom ocu naše Svete Crkve. Ovo obimno delo sastoji se od dve hiljade strana i posvećeno je izučavanju i sagledavanju Gospodnjih i Bogorodičinih praznika… Naučno je istražena istorija i nastanak velikih praznika i njihov značaj za izgrađivanje Crkve Hristove i njene misije u svetu – rekao je prota Ljubisav Adžić.

Sa delom Vladike Jovana, arhijerejski namesnik prvi valjevski, protonamesnik Darko Đurđević upoznao se još kao učenik bogoslovije. Čitajući ono što je iz pera ovog teologa proisteklo, nemoguće je oteti se utisku da on ne pripada nijednoj veštačkoj tvorevini, koja se naziva „školom mišljenja“, jer u svakom njegovom delu vidimo raznovrsnost temelja na kojima je nastalo. On koristi Sveto pismo, ali se oprezno služi i apokrifnim knjigama. Prisutna su i svetootačka svedočanstva, ali ne nedostaju ni prethrišćanski filozofi. Navodi mišljenja pustinjaka i podvižnika, jednako koliko i savremenih teologa. Takođe, autor ne poznaje ni podele na grčke, ruske, srpske ili bilo koje druge teološke struje, ocenio je protonamesnik Darko Đurđević.

Sve što je dobro u pravoslavnom predanju prisutno je u delima Episkopa Jovana. Njegova bogoslovska podloga je ćilim satkan od najboljeg materijala i prožet najlepšim i dobro ukomponovanim bojama. U tome se ogleda i originalnost njegovog bogoslovlja… Najznačajnija vrednost ove knjige jeste u tome što ona budi ljubav prema bogosluženju. Razlog je verovatno u tome što se oseća da su svi tekstovi satkani od velike ljubavi – istakao je protonamsnik Darko Đurđević, arhijerejski namesnik prvi valjevski.

Knjiga „Bogoslovlje praznika“ Vladike Jovana Purića veliki je duhovni dar koji je naša pomesna Crkva dobila u ovo vreme zahvaljujući trudu i načinu života Vladike Jovana, reči su profesora PBF – a u Beogradu protojereja – stavrofora dr Radomira Popovića.

Dobili smo istraženo, sažeto i na jednom mestu sakupljeno iskustvo Crkve, crkvene tekstove bogosluženja na staroslovenskom, crkvenoslovenskom i starogrčkom velikih Gospodnjih i Bogorodičinih praznika. Iz ove oblasti u domaćoj literaturi nema mnogo dela… Naša Crkva je ovime mnogo dobila. Knjiga je pisana jednostavnim jezikom i, pored sveštenika, mogu je čitati i laici. Očekujem da će biti prevedena na druge jezike – zaključio je protojerej – stavrofor dr Radomir Popović, istaknuti profesor beogradskog bogoslovskog fakulteta, takođe rodom iz ovih krajeva (Skadar kod Pecke).

U završnici promocije, obratio se i autor knjige, Episkop dr Jovan (Purić). On je zablagodario Bogu, Episkopu Milutinu na blagoslovu, učesnicima promocije, roditeljima, brojnim Valjevcima koji su ukazali poštovanje njegovoj knjizi, a najviše manastiru Pustinja. Jer, da nije blagoslova ove svetinje ne bi bilo ni njegovog bogoslovlja. Venac praznika je venac istine, lepote i dobrote i to su tri vnca u vencu života, a bogosluženje izvor i nadahnuće života, poručio je Vladika Jovan.
Knjiga „Bogoslovlje praznika“ mogla se kupiti prilikom promocije, što je dodatno obradovalo posetioce, koji su konferencijsku salu višeg javnog tužilaštva ispunili do poslednjeg pedlja.