Razgovor Sa Marijom Sekulović Logo

Коло српских сестара „Светог Симеона Мироточивог“ из Берана, уз редовне активности, обнавља просторије за рад

Име: 16.01.2022-razgovor sa marijom sekulovic; Опис: Коло српских сестара „Светог Симеона Мироточивог“ из Берана Тип: audio/mpeg

Рад беранског Кола српских сестара обновљен је, благословом блаженопочившег Митрополита Амфилохија и садашњег Митрополита црногорско-приморског Г. Јоаникија, 2019. године, када је у Беранама одржан сабор Заједнице Кола Српских сестара Црне Горе.

Предсједница беранског Кола српских сестара тада је била др Јелена Обадовић, која је ту дужност обављала до фебруара 2021. а од маја предсједница је Марија Секуловић са којом смо разговарали о активностима Кола, које чини 30-ак скромних, вриједних, пожртвованих, ведрих жена и дјевојака.

Након обновљења рада, чланице Кола су учествовале у бројним хуманитарним догађајима, а као главну дјелатност наводе помоћ својој Цркви и народу. Координатор је протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански. За рад су користиле просторије Црквене општине Беране, па тренутно улажу напор да обнове кућу у градском парку, поред Саборног храма Светог Симеона Мироточивог, гдје су раније биле канцеларије Кола.

„Временом је овај објекат доста оштећен и било је потребно да се уради његова реконструкција. Обнова се врши захваљујући помоћи људи добре воље, пријатеља и привредника из Берана. Коло, и овом приликом, изражава захвалност свима који су имали разумијевања и помогли нам како би обновили просторије и привели их намјени“, наводи Марија Секуловић и изражава наду да ће ови радови бити завршени до славе, празника Светог Симеона Мироточивог, те да ће славу прославити у освештаним просторијама.

Иако у скромним условима и са скромним средствима, чланице Кола, поводом црквених празника, за манастир Ђурђеве Ступове и берански Саборни храм увијек припреме пригодно послужење, како би вјерни народ наставио заједничарење и по одслуженој Литургији, а за Божић су најмлађе обрадовали пакетићима.

„Има ситуација кад мислимо да неке ствари не можемо успјети да завршимо, али, ми волимо да кажемо: Само се ослонимо на благослов Митрополита Амфилохија, који је, иначе, инсистирао да се Коло обнови, и све иде лагано и с успјехом“, каже Марија Секуловић.

Сви људи добре воље и племенитих намјера могу да помогну рад Кола „Светог Симеона Мироточивог“ из Берана, чије дјеловање се заснива на принципу доброчинства, очувања српске традиције, културе и духовности.

Са Маријом Секуловић, предсједницом Кола разговарала је Сенка Чоловић Шумић.