San O Vuku

“Сан по Вуку” у крипти подгоричког Саборног храма

Име: 04.07.2022-Predstava-San po vuku; Опис: Сан по Вуку Тип: audio/mpeg

Коло Српских сестра „Свети Марко“ из Подгорице у сриједу вече 06.07.2022 организује дјечију представу „Сан по Вуку“ у режији Теодоре Кипе и драматурга Сандре Вујовић које су биле гошће радија Светигоре заједно са предсједницом Кола српских сестара „свети Марко“ из Подгорице Олгом-Ољом Стојановић.

Предсједница Кола српских сестара „Свети Марко“ из Подгорице Олга-Оља Стојановић накратко се осврнула на активности Кола и најавила предстојећу представу:

San O Vuku Plakat„Коло српских сестара свети Марко је одлучило да конкурише пројектом „Богатство српске народне бајке-тумачење у учионици и на сцени“ код Министарства иностраних послова републике Србије односно управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

„Овај пројекат је урађен на основу збирке народних бајки које је Вук Караџић сакупио и објавио 1853 године. За израду пројекта, драматургију и режију том приликом смо ангажовали професионалце из разних области. Њима је повјерена реализација пројекта и они имају потпуну аутономију у свом раду док је носилац пројекта, као што сам истакла, Коло српских сестара свети Марко из Подгорице.“

Драматург и идејни творац ове представе Сандра Вујовић је казала да је представа „Сан по Вуку“ представа за дјецу основношколског узраста и да таргетира поједине теме и проблеме који су њима блиски и са којима се они сусрећу. Сама радња представе односи се на лик малог Вука који не жели да иде у школу:

„То је прича о школи као некој врсти прекида безбрижног дјетињства и одлазак у тај свијет нових обавеза, знања, сазнања и развоја личности. Он одбија да иде у школу, не жели да учи и радије би да се игра у природи. Међутим кроз један специфичан догађај Вуку се догађа једна авантура кроз коју он мијења комплетну личност и однос према образовању и науци. Публика која дође у крипту храма у сриједу вече моћи ће да види ту Вукову авантуру и преображај његове личности од једног несташног дјечака до једног великана.“

Режисер Теодора Кипа подијелила је са слушаоцима радија Светигоре њене импресије у раду са дјецом и креирању представе „Сан по Вуку“:

„Чим сам прочитала комад добила сав невјероватну вољу да режирам исти. Рад са дјецом је другачији него са одраслима. Дјеца су отворенија, упијају све што им се каже, често постављају питања и креативнија су. Оно што их такође одликује јесте то да су ослобођена свог ега и да поред свих „потешкоћа“ у раду са њима морам рећи да је тај рад уједно и радостан. Са друге стране морам напоменути да је представа бајковитог карактера јер авантура главног јунака малог Вука обилује са прегршт наших народних прича, митова и легенди и интересантно ће бити да се види на који начин смо ми то представили и на који начин су то дјеца доживјела.“
Представа „Сан по Вуку“ почеће у 20 часова.