Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XCVIII

Ime: 18. 09. 2021 KOSMETSKA KANDILA MEDIMUS; Opis: Šesti festival srednjovekovne muzike “Medimus” Tip: audio/mpeg

Šesti festival srednjovekovne muzike “Medimus” krajem avgusta održan u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu

 

U predivnom ambijentu u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu 29. avgusta je počeo šesti festival srednjovekovne muzike “Medimus”, koji je ove godine bio posvećen sedamstogodišnjici manastira Gračanica i spomenu na njenog ktitora kralja Milutina, a koji je organizovalo Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli i Dom kulture Gračanica, pod pokroviteljsvom Ministarstva kulture Vlade  Republike Srbije.

Umetnički direktor festivala “Medimus” Darko Karajić u obraćanju okupljenima istakao je značaj srednjovekovne muzike u srpskoj kulturi, kao i to da muzika ima moć da spaja i ujedinjuje ljude.

Prve večeri festivala koncerte su održali ansabl “Agija” iz Beograda i internacionalni asambl “Vizantika”, koji su svojim nastupom oduševili prisutne.

,,Pored toga što nam je veliko zadovoljstvo i čast što smo večeras ovde, takođe smo i jako potreseni kad dođemo i sviramo ovako divnoj publici na ovom svetom mestu. Publika, ambijent, istorija koja se prožima kroz svaki kamen i obavija ceo grad nas ostavlja bez teksta”, rekao je Žorž Grujić iz ansambla “Vizantika”.

Posetioci festivala “Medimus” ističu da su im osećanja pomešana. Dok neki festivalu prisustvuju svake godine i ističu da se osećaju kao kod svoje kuće, drugima je pak ovo prvi put da su u Prizrenu nakon duge dvadesetdve godine.

“Kada se srednjovekovna muzika sluša u autentičnom ambijentu srednjovekovlja onda je događaj upotpunjen, jer je muzika pola događaja, ambijent je ona druga polovina. Već godinama iz Beograda dolazimo i ne samo na festival, već i drugim danima posećujemo Prizren i crkvu Svetog Spasa”.

“Dolazim iz Kosovske Mitrovice i prvi put sam na festivalu. Prvi put sam i u Prizrenu posle 1999. godine, tako da su osećanja pomešana, osećam tugu, ali i radost što sam ovde i što smo okupljeni u ovolikom broju”.

“Medimus” festival je najznačajnija manifestacija iz oblasti muzičkih umetnosti u proteklom periodu u gradu Prizrenu.

 

Sa ansamblom Agia iz Beograda na  Festivalu  Medimus u Prizrenu

Na Medimus festivalu srednjovekovne muzike koji je održan poslednjih dana avgusta u Prizrenu, svoje koncerte su u atrijumu crkve Sv. Spasa u Podkaljaji, u prvoj večeri održali ansambli  “Agia” i “VisAntiqua”, dok je koncert ansambla “Medimus” zakazan za drugo veče festivala zbog epidemiološke situacije bio otkazan.

Festival je održan šestu godinu za redom, a bio je posvećen 700 godišnjici manastira Gračanice i spomenu na njenog ktitora kralja Milutina(1321).

U prepunom atrijumu crkve Svetog Spasa u prelepoj atmosferi ansambl Agia je osim crkvenih himni i molitvi, otpevao i nekoliko kosovskih pesama.

Učesnici festivala i organizatori su, kao i svake godine, bili smešteni u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, a svoje emocije i utiske sa samog nastupa ali i boravka na Kosovu i Metohiji sa našim čitaocima podelili su članovi ansambla Agia: Ivana Arsenijević, Biljana Starešina, Ivan Nisinger, Zorana Srdić i Marija Josipović.

Ivana Arsenijević nam je predstavila ansambl i kazala da se pojanje u atrijumu crkve Sv. Spasa drugačije čuje od pojanja na bilo kom drugom mestu:

Biljana Starešina je već dolazila i nastupala u Prizrenu 2017. godine na Spasovdan i radosna je što je mogla opet da dođe i opet doživi iste emocije za koje nema pravih reči da ih opiše.

Treći član ansambla Agia, Zorana Srdić, je  veroučitelj u jednoj školi u Beogradu i prvu put je došla na Kosovo i Metohiju. Sve pesme o Kosovu koje je do sada pevala su tek sada dobile smisao:

Zorana radi u školi u Leštanima i Vinči kod Beograda gde je mnogo Srba koji su otišli sa Kosova i Metohije posle 1999.godine. Deca sa kojom radi uglavnom znaju pesme sa Kosova i Metohije koje ona na času uz gradivo iz veronauke obrađuje. Ali, kako nam je rekla tek sad će ih ona na pravi način analizirati:

Marija Josipović je diplomirani teolog i dugogodišnji horski pevač, a ansamblu Agia se poslednja priključila i ozbiljnije počela da se bavi muzikom na predlog Biljane Starešine. Ona je do sada već četiri puta bila na Kosovu i Metohiji, dva puta na slavu u manastir Dečane, a dva puta u Devič. Sa nama je podelila utiske sa  Medimusa, ali i sa ranijih putovanja.

Jedini muški član ekipe Ivan Nisinger ikonopisac, stalni član srpsko-vizantijskog hora Mojsije Petrović je prvi put došao na Kosovo i Metohiju.  Doduše, bio je kao četvorogodišnji dečak u Peć gde mu je deda sahranjen i posle toga nikad više. Vidno uzbuđen nam je rekao da je sa radošću prihvatio poziv da dođe i ,,pripomogne,,u pojanju ekipi iz Agie:

Ivan je dugogodišnji prijatelj sa parohom prizrenskim ocem Jovanom Radićem, pa je susret sa njim u Prizrenu  dodatno uveličao njegovu radost:

Olivera Radić

 

Sama ideja festivala Medimus počiva na činjenici da je srednjovekovni muzičar poznat kao Dragan Prizrenac svirao na trgovima Dubrovnika ali i na krunisanju cara Dušana, 16. aprila 1346. u Skoplju. On je svirao carsko kolo uz pratnju lautara. Jedan od začetnika i umetnički direktor Festivala Medimus je dr Darko Karajić, i sam pokretač škole laute u školstvu Srbije i profesor gitare na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Na tonskom zapisu emisije i izvještaju sa ovogodišnjeg “Medimusa” blagodarimo sestri Oliveri Radić novinaru i profesoru iz Orahovca.