Косметска кандила

Косметска кандила XCII

Име: 11. 06. 2022-KOSMETSKA KANDILA- IZLOZBA SLIKA U GRACANICI- VIDOVDANSKI DANI; Опис: Изложба Цилета Маринковића у Грачаници Тип: audio/mpeg

Изложба Цилета Маринковића у Грачаници

„Ране и лепе успомене које ме вежу за Косово су Високи Дечани, где сам као студент правио копије фресака”, изјавио је Милан Циле Маринковић на вест да је у Грачаници 2020. године добио награду за животно дело, која се додељује на Ликовној колонији „Видовдан” и свечаностима посвећеним овом празнику. Случај и пандемија вируса корона спречили су одржавање његове изложбе, па је изложба отворена 1. јуна ове године, када се навршило педесет година стваралаштва овог сликара. Тако је Грачаничка изложба постала јубилеј једног од најзначајнијих уметника експресивног сликарства. У кругу од студента из светлог дечанског храма до Галерије у Грачаници догодио се стваралац, чија „платна стављају на сцену сто личности које долазе из Раја или из Чистилишта, чак можда из Пакла, а која бљеште од живота или порока, које нам се обраћају или нам одговарају, која нас изазивају или забављају”, каже француски ликовни критичар Андре Парино почетком седамдесетих година прошлог века.

„Посебна ми је част да о очевом раду говорим управо ја, као сведок стотина дела која су настала и пролазила кроз атеље. То је изворни наратив који прати моје детињство, одрастање. Изложба у Грачаници је једна од најзначајнијих и прва на Косову и Метохији и она шаље једну обојену поруку наде и нечега чему се сви надамо и чему тежимо”, рекла је принцеза Даница Карађорђевић на отварању изложбе и истакла уметникове прве кораке међу овдашњим фрескама и иконама. Принц Филип Карађорђевић отворио је Видовданске свечаности, културну манифестацију која на Косову и Метохији траје месец дана.

Изложба у организацији Дома културе „Грачаница” и Галерије уметности Приштине, састоји се од седамнаест одабраних дела насталих од 2007. до 2019. године. Реч је о уметниковој „причи” са истакнутим колоритом и оптимизмом у свету и времену који, упркос технолошком развоју, тешко препознају наду.

„На тим платнима добро се види органска слабост тог света, чија крхка лепота не подлеже поправкама. Али те слике сведоче уверљиво да само време има моћ да тај свет, у свој беди његове временитости и ефермености, промовише у статус бића, које ће, извесно, оставити трага у простору наше духовности”, сматра историчар уметности Ђорђе Кадијевић.

У близини изузетних остварења српског средњег века и сликарства Грачанице нашли су се радови Цилета Маринковића и његов „нови лични свет”. Те различите светове гледа публика из гета, долазе из различитих енклава, често заборављени ствараоци, као на неку врсту ходочашћа. Поред њих, овог јуна на истом месту, настају нови радови на Ликовној колонији „Видовдан 2022”. Стигли су сликари из Новог Сада, Париза, Великог Трнова, Штрпца, Косовске Митровице и Београда.

„Боје су се измешале, појавили су се путници из далека, из париског метроа, изашло је друштво, стари пријатељи су се срели”, оцењује овај сликарски троугао Невена Поповић, професорка са Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Изложбу Цилета Маринковића и Ликовну колонију „Видовдан 2022” помогли су Канцеларија за Косово и Метохију и Министарство културе Републике Србије.

Извор “Политика“
Пише: Живојин Ракочевић
На тонском запису благодаримо Оливери Радић