Kosmetska kandila

Kosmetska kandila LXXVII

Ime: 13. 03. 20121 br. 77 Kosmetska kandila Nada Hadzi Peric; Opis: Nada Hadži Perić Tip: audio/mpeg

Nada Hadži Perić: “O duši Prizrena, grada sa carskom patinom“

 

”Ja hoću u moj Prizren da se vratim,
Ja hoću tamo život da slavim,
Kad odem da ne mora brzo natrag da krenem
Ja hoću tako zauvek da
Kada se vratim…“

Nada Hadži Perić

 

O biseru Metohije, carskom, Dušanovom Prizrenu, govori Nada Hadži- Perić, rođena Prizrenka, koja nakon 1999. godine živi u Beogradu gdje radi kao sudija Apelacionog suda, ali živi i diše Prizrenom kroz svoju poeziju. Član je Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Kosova i Metohije. Bavi se humanitarnim radom. Sa svojim suprugom Branislavom pomaže djecu sa Kosova i Metohije i obnovu Svetinje, dok u Sredskoj zajedno sa svojom porodicom podiže porodičnu crkvu.

Nada nas vraća u Prizren kakav on nažalost nije danas. Rođena Prizrenka, Nada govori nam o svom djetinjstvu, duši carskog grada i njegovih mještana, Svetinjama, predivnim prizrenskim običajima, duhovnosti. Sa bolom se sjeća i 1999. godine kada su morali da napuste dušu svoje duše, Prizren, Metohiju…

Odlaskom Srba 1999. godine, Prizren gubi svoju dušu koju Nada pokušava da očuva u svojim pjesmama. Ona budi uspavanu prizrensku dušu svojom poezijom. Kako joj i ime kaže nada se…povratku Srba i povratku duše svom izvoru na Bistrici u Dušanovom Prizrenu.

Ruka Mitropolita Amfilohija na mojoj glavi, kao blagoslov, na Duklji na Tominu nedjelju, kada sam imala promociju svoje poezije u Podgorici, i sada mi daje snagu i grije dušu“- kaže Nada Hadži Perić.

Ona govori i o svojim odlascima u Metohiju i na Kosovo.

Dok god je kapija manastira Svetih arhangela otvorena ja u Metohiji imam svoj dom“- kaže Nada sjećajući se proslava Lazareve subote u ovoj velikoj metohijskoj Svetinji. Ona je govorila i o obnovi crkava Svetog Pantelejsmona i Rajkove crkve u Prizrenu.

To što nema ko da je dočeka na rodnom ognjištu nadoknađuju monasi i monahinje u našim svetinjama u kojima je Nada ponovo pronašla svoj dom.

Nada Hadži Perić svojom poezijom šalje jednu moćnu poruku mladim naraštajima: da ne damo i da ćemo se vratiti!

Slobodanka Grdinić