Косметска кандила

Косметска кандила CLIII

Име: 23. 09. 2023-KOSMETSKA KANDILA-Poezija Zivojina Rakocevica; Опис: Класје Косова Тип: audio/mpeg

Емисија ,,Косметска кандила“ ове вечери засијаће нам сјајном поезијом књижевника и новинара Живојина Ракочевића предсједника Удружења новинара Србије, директора Дома културе у Грачаници, са недавно одржане пјесничке вечери у Никшићу.

 

Испред Саборне цркве Светог Василија Острошког одржао је 27. августа 2023. године, пјесничко вече под називом „Класје Косова“.

Госте вечери и публику уводном ријечју поздравио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, док је о поетском стваралашту Живојина Ракочевића говорио академик Јован Делић.

Ракочевић се пред никшићком публиком представио избором из своје поезије, истакавши да је Косово посебно и важно питање.

„Косово је наш највећи домет у цивилизацији, а самим тим и наша цивилозација. Ми га не можемо сагледати никако другачије до као мозаик. У оквиру тог мозаика имамо бриљантна остварења. Зато је Косово вјечно, зато ће преживјети. Свуга гдје се нађем схватам да је то наша једина држава, ма како то чудно било, зато што обухвата дух, обухвата умјетност, зато што обухвата државност и много више од тога“, навео је Ракочевић, чије казивање стихова публика је поздравила топлим аплаузом.