Kosmetska kandila

Kosmetska kandila LXXIII

Ime: 30. 01. 2021 br. 73. KOSMETSKA KANDILA PECKA PATRIJARSIJA; Opis: Pećka patrijašija je matica svih crkava koja molitvom spasava rod srpski Tip: audio/mpeg

Mati Haritina Igumanija Pećke patrijaršije: “Pećka patrijašija je matica svih crkava koja molitvom spasava rod srpski“

 

O manastiru Pećka Patrijaršija vjekovnom sjedištu srpskih arhiepiskopa i patrijarha u Peći, koje više od sedam vijekova odolijeva osvajačima i čuva sjećanje na najslavnije, ali i najteže trenutke srpske istorije, razgovarali smo sa igumanijom ove Svete obitelji mati Haritinom.

Mati Haritina igumanija Pećke patrijaršijeMati Haritina kaže da je Pećka patrijašija matica svih crkava koja molitvom spasava rod srpski. Iako je ova Svetinja kroz cijelu svoju burnu istoriju trpjela stradanja, kao i cio srpski rod, mati kaže da je po njenom mišljenju najteže, ipak, bilo 1999. godine.

Mnogo nam je pomogao Mitropolit Amfilohije u to vrijeme i nebrojeno mu puta hvala na svemu. Ono što je on učinio za nas mislim da nije niko“, kaže mati Haritina, sjećajući se tih teških dana 1999. godine, kada su sestre, na čelu sa tadašnjom igumanijom blaženog spomena mati Fevronijom, odlučile da ostanu i čuvaju ovu Svetinju koja je sačuvala i njih i cio naš rod.

U manastiru Pećka Patrijaršija sada se podvizava oko dvadeset sestara, ima i starih i bolesnih. Sestre se raduju svakoj posjeti vjernog naroda, a po riječima mati Haritine najčešće im dolaze vjernici upravo iz naše Mitropolije.

I da se opet rodim bila bih ovo što sam sada“-kaže mati Haritina savjetujući one žene koje žele da krenu monaškim putem da prethodno dobro razmisle, jer je to put pun odricanja ali i radosti.

Čuvajmo svaku stopu srpske zemlje na Kosovu. Molim Srbe da ne prodaju svoju zemlju na Kosovu i Metohiji“-kaže mati Haritina.

U emisiji se mogu čuti i izvodi iz besjede Blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija izgovorene u ovoj Svetinji 29. juna 2019. godine a isto tako i pouke blaženog spomena mati Fevronije Pećke.