Kosmetska kandila

Kosmetska kandila LXXXII

Ime: 17. 04. 20121 br. 82 KOSMETSKA KANDILA Dusica Filipovic; Opis: Susret sa Kosovom za mene je bio susret sa svjetlošću Tip: audio/mpeg

Dr Dušica Filipović: “Susret sa Kosovom za mene je bio susret sa svjetlošću“

Dr Dušica FilipovićMislim da smo mi dužni da, na svakom koraku, svjedočimo istinu, jer je čovjek prizvan da ostavi tragove za sobom umnožavajući ljepotu oko sebe. Svoj život i sve što radim doživljavam kao neku vrstu svjedočanstva istine. Materinstvo je dominantna karakteristika cijelog mog bića i sve što sam radila u životu proističe iz toga da se, prije svega, ostvarim kao majka, dajući, upravo iz tog najprirodnijeg, porodičnog ambijenta, najveći doprinos svom narodu.“- kaže naša draga gošća u emisiji ,,Kosmetska kandila“ dr Dušica Filipović profesor na Fakultetu savremenih umjetnosti u Beogradu.

Dušica dodaje da je, s druge strane, njen život opredijelila dvozavičajnost.

“Moja veza sa Kosovom se najprije desila kroz ljubav prema mom suprugu koga sam upoznala 1990. godine na fakultetu u Prištini. Upravo taj moj prelazak iz biološkog zavičaja i povezivanje sa Kosovom je otvorio moju ličnost i promijenioo kompletan moj pogleda na svijet. Za mene je Kosovo i Metohija jedan metafizički prostor. Susret sa Kosovom za mene je bio susret sa svjetlošću, ozarenje koje se desilo kao jedan potpuni duhovni i emocionalni preobražaj. Jer nas, zapravo, ljubav mijenja. Kada mi svoje srce otvorimo za ljubav onda se u nama dešava preumljenje kada mi krećemo da usvajamo i onu drugu stranu“- kaže Dušica Filipović.

U ovoj, prvoj od dvije emisije ,,Kosmetska kandila“ u kojoj je naš gost Dušica Filipović, razgovarali smo o njenom radu, oblastima interesovanja…

Dušica divno piše prozu, poeziju, prati svojim predivnim tekstovima i divne slike svog supruga koji je akademski slikar…vidi drugačije i ljepše svijet oko sebe…dublje osjeća i patnju našeg naroda. Posebnu draž svemu što Dušica radi daje to što je njen rad prožet vjerom u Boga, ljubavlju prema svoje petoro djece, prema jednom Kosovcu ali i prema Metohiji i Kosovu.

Dušica nam na vrlo topao i slikovit način opisuje kakav je to blagoslov biti kosovska snaha, dočarava nam, veoma opisno, divne kosovske običaje kada snaha dolazi u kuću, kad je svadba, kad se rađaju unuci da naslijede ime i krsnu slavu Filipovića.
Dušica je majka petoro djece i dobitnik srebrnog i zlatnog Ordena Majke devet Jugovića od naše majke Crkve-Eparhije raško-prizrenske.

Dr Dušica Filipović je rođena u Čačku. Diplomirala je srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu u Prištini. (2000), magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu odbranivši tezu Muški i ženski princip u prozi Miloša Crnjanskog (2014). Na istom fakultetu, pod mentorstvom dr Jovana Delića odbranila dotorsku disertaciju Poetika dinamičkog identiteta u delima Miloša Crnjanskog: odnos putopisno-memoarskog i dramskog prema romanesknom.

Zvonik s gnezdom u PasjanuOd 2016. do 2019. bila je angažovana kao predavač na Visokoj školi za vaspitače strukovnih studija Gnjilane sa privremenim sedištem u Bujanovcu na predmetima Srpski jezik, Kultura govora i komunikacije, Kultura mladih i komunikacije, Književnost za decu, Uvod u proučavanje književnosti, Književni tekst i retorika, Metodika razvoja govora 3. Trenutno zaposlena kao Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

Angažovana na predmetima Kultura govora, Osnove akademskog pisanja i Akademsko pisanje na osnovnim i master studijama. Aktivno učestvuje na domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim skupovima: objavila je više desetina stručnih i naučnih radova, recenzija, pogovora i eseja u oblasti književnosti i slikarstva.

Za svoj pedagoški rad dobijala izuzetno visoka priznanja i ocene. Kao majci četvoro dece, 2006. godine, na Vidovdan, Eparhija raško-prizrenska dodelila joj je srebrni Orden Majke devet Jugovića; 2012. godine postala nosilac Povelje počasnog građanina carskog grada SIRMIUMA; na Vidovdan, 2014. godine, kao majci petoro dece, uručen joj je i zlatni Orden Majke devet Jugovića. Za scenario Veliki rat – ćutanje i pesma (prema kom je izveden tradicionalni Novogodišnji koncert Saborne crkve), godine 2018. uručena joj je Gramata Saborne crkve u Beogradu. Živi u Beogradu.

U emisiji možemo čuti i divne stihove koje Dušica piše u pjesmama ,,Rasejani“ i “Šapat nad Zočištem“ kao i prozu i tekst ,,Gde se gnezdi Kosova sunce“.

Ovo je prvi dio razgovora sa dr Dušicom Filipović. Drugi dio ćemo čuti u našoj narednoj emisiji.

Autor emisije: Slobodanka Grdinić