Косметска кандила

Косметска кандила XCXII

Име: 03. 09. 2022-KOSMETSKA KANDILA- otac Isidor- PRIZRENSKA BOGOSLOVIJA; Опис: Отац Исидор (Јагодић) Тип: audio/mpeg

Отац Исидор (Јагодић): Дванаеста генерација обновљене Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену почеће нову школску годину. Школовање ове године бесплатно

 

На прагу смо септембра и почетка још једне школске године у Призренској богословији. Поново се на Бистрици богослова гнијездо свило, обновљена Богословија Светих Кирила и Методија у Призрену окупила је дванаесту генерацију богословаца. Ове године је Епархија рашко-призренска обезбиједила свим новим ученицима Призренске богословије, укључујући и оне који су већ уписани, бесплатно школовање, уџбенике и интернат, укључујући и упис школе за нове ученике.

јеромонах Исидор (Јагодић“На тај начин Епархија рашко-призренска ће, захваљујући помоћи добрих људи, моћи да подмири све трошкове школовања ученика, и тако ће највише изаћи у сусрет родитељима, који су своју децу послали у Призрен, да би учили богословију“, каже отац Исидор.

“На плећима ових младића и професора, који су стубови очувања духовности, језика, традиције и кутуре је велико бреме опстанка нашег народа у српској Метохији“- казао је отац Исидор говорећи о томе на који начин професори и богословци чувају континуитет у царском Призрену, чувајући историју, опстанак српског народа у Душановом Призрену, памћење, вјеру, језик и културу српског народа.

 

Са оцем Исидором смо разговарали и о томе како изгледа један радни дан у Богословији

Призренска богословијаПризренски богословци и професори су ,,последња линија српства“ у царском Призрену, а отац Исидор нам прича и о томе шта им помаже да остану и опстану на овом мјесту у коме, нажалост, више нема Срба.

“Трудимо се да, на мјесту на коме смо, дамо најбоље од себе. То је оно што ми чинимо, заједно са Богом, вјерујући у то да нас је Бог посадио у башту у којој можемо дати најбоље плодове“- казао је отац Исидор.

,,Родитељи који оставе своје дијете у Призрену и препусте га Богу и нама су заиста јунаци нашега доба и својервсрни библијски ликови који, попут оца Аврама, своје дијете предају Богу“- каже отац Исидор.
Замјеник ректора ове црквено-просветне установе каже да благодари Богу што увијек наилазе на позитиван одговор за све што траже од државе Србије преко Канцеларије за Косово и Метохију која им много помаже.

“Надам се да ћемо и даље сви заједно радити на очувању Косовског завјета и нашег опстанка на Светој српској земљи“- каже отац Исидор.

Он је подсјетио и на славне личности које су похађале или биле професори Призренске богословије, и говорио о страдању и обнови ове црквено-просветне установе, која је увијек дијелила судбину свога народа.

“Најважније је у животу препустити да се кроз наш живот пројави Божије дјеловање јер Он најбоље зна шта је нама потребно. Важно је имати крајње повјерење, положити наду своју на Бога и не очајавати“- порука је оца Исидора (Јагодића) из Призрена.