Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XLVIII

Ime: 11. 07. 2020 48 Kosmetska kandila Danica Crnogorcevic; Opis: Emisija-Kosmetska kandila Tip: audio/mpeg

U večerašnjoj emisiji donosimo intervju sa Danicom Crnogorčević

Ovih dana sve su nas obradovale nove pjesme Danice Crnogorčević naše najpopularnije mlade umjetnice koja se bavi etno i duhovnom muzikom koje su veliki doprinos našoj borbi za odbranu svetinja. Najprije smo čuli pjesmu “Pravoslavlje Crnom Gorom blista”, za koju je objavljen i spot, dok je Danica pjesmu “Veseli se, srpski rode”, premijerno prestavila na Vidovdan nakon molebana u podgoričkom Sabornom hramu, dok se spot za nju očekuje u isto vrijeme dok snimamo ovaj razgovor.

Spot za pjesmu “Pravoslavlje Crnom Gorom blista“ realizovao je studio Ivangrad, kaže Danica.

“Pjesma je snimljena još u martu, ali je ova situacija izazvana virusom korona usporila njenu realizaciju. Napisala popadija Dajana Petrović članica gupe ,,Nektarija“, na čemu sam joj zahvalna, jer sam je doživjela veoma emotivno, s obzirom na našu borbu za odbranu Svetinja u Crnoj Gori.

danica crnogorčevićOvo je pjesma koja prijanja za dušu i ulazi u srca i duše onih koji je čuju. Aranžman je rađen u studiju Aleksandra Kovačevića u Beogradu dok sam glas snimila u studiju Radija ,,Svetigora“. Zahvaljujući oštrom oku svog supruga, koji ima veliki dar za umjetnost, našli smo one predivne lokacije na kojima je spot snimljen. Priznajem da, iako sam ja istoričar umjetnosti, moj suprug đakon Ivan ima veći umjetnički dar“- kaže Danica koja posebno ističe da joj podrška i ljubav supruga i djece daje snagu.

Naslov za pjesmu “Pravoslavlje Crnom Gorom blista“ dao je upravo njen suprug đakon Ivan Crnogorčević.

“Mi se u Crnoj Gori borimo za odbranu Svetinja. Iako nas ova pjesma “Veseli se srpski rode“ poziva na radost, ipak na prvom mjestu treba da nam bude molitva i samo molitva za naše Svetinje i narod u Crnoj Gori i šire. To je na prvom mjestu pa onda možemo da pjevamo i sve ostalo“- kaže naša divna Danica koja svojom pjesmom, predivnim glasom, stavom, ponašanjem i izgledom plijeni, pokazujući kako treba da izgleda pravoslavna hrišćanka, majka i supruga.

Danica dodaje da je pjesma “Veseli se srpski rode“ jako zahtjevna s obzirom na veoma bogat aranžman na kome je blagodarna Aleksandru Kovačeviću.

Sa zadovoljstvom vam predstavljam novu pjesmu: “VESELI SE SRPSKI RODE”

Tekst: Đakon Ivan Crnogorčević
Muzika: Đakon Ivan Crnogorčević, Danica Crnogorčević
Arr. Aleksandar Kovačević

Kaval: Miloš V. Nikolić
Frula: Milinko Ivanović Crni
Gitara: Ljuba Ninković
Violina: Milica Knežević
Harmonika i klavir: Aleksandar Kovačević

Prateći vokali: Pevačka grupa “Sveti car David” (Slađana Kovačević, Jelena Kandić i Ana Dreč), Milica Knežević, Danica Crnogorčević, Aleksandar Kovačević.

Snimano i miksano u “AK Sound” studiju, Beograd 2020. godine.

“Tekst i muziku refrena za ovu pjesmu pisao je moj suprug. Ona povezuje Crnu Goru i Kosovo i Metohiju jer smo svi jedno i svi smo sa Kosova. Snimana je punih pet sati u studiju. Željeli smo spot za nju snimimo u Prizrenu ali nas je ova novonastala situacija spriječila u tome, tako da je spot jednim dijelom snimljen u podgoričkom Sabornom hramu dok će dio spota prekriti vidovdanski moleban, kada je premijerno izvedena“.

“Jedva čekam da svoje nove pjesme podijelim sa svima vama uz nadu da će kapela biti vraćena na Lovćen i da ćemo, u njoj, ako Bog da zapjevati svi zajedno kao braća“- kaže Danica naglašavajući da joj je ovaj album posebno drag jer je u pitanju kompilacija suprugovog i njenog rada, koji nam ostavljaju u amanet.

“Ivan je pisao većinu tekstova, dok sam muziku pisala ja. Snimili smo skoro čitav album, ostalo je da snimimo još dvije pjesme u studiju Aleksandra Kovačevića koji je za njih napravio bogate aranžmane“- kaže Danica.

Ona dodaje da joj svakodnevno stiže mnogo poruka od djece i omladine, zbog čega se posebno trudi da se na svojim nastupima ne pojavljuje nedolično obučena u nečemu što odiše ovosvjetskim stilom, trudeći se da i svojim oblačenjem i izgledom bude uzor djevojčicama koje vole njenu pjesmu.

Sa Danicom smo razgovarali i o vaspitanju djece i snazi koju joj daje ljubav porodice, supruga Ivana, sina, ćerke i onog trećeg koje će se, ako Bog da, roditi za nekoliko mjeseci.
“Prave vrijednosti treba tražiti najprije u molitvi i liturgijskom načinu života. Lijepo je što dolazite na molebane i litije ali dođite i na liturgiju da se pričestite i osjetite punoću naše vjere pravoslavne“- kaže Danica.

Osim novim pjesmama, Danica nas je posebno obradovala, otpjevavši nam uživo u studiju pjesme “Gde si bilo jare moje“ i “Crven cvete“.

Slobodanka Grdinić