Kosmetska kandila

Kosmetska kandila

Ime: 1.Emisija Kosmetska kandila 28. 06. 2019; Opis: Emisija-Kosmetska kandila Tip: audio/mpeg

O Vidovdanu 2019. ljeta Gospodnjeg na Radiju Svetigora počinje nova emisija ,,Kosmetska kandila“, emisija o svetinjama Svete srpske zemlje i aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji

U prvoj emisiji čućemo tonski zapis sa proslave Vidovdana u manastiru Gračanica i na Gazimestanu.

Gazimestan 3Povodom zavjetnog praznika srpskog naroda-Vidovdana u manastiru Gračanica Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreoseštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije uz sasluženje preosvećene gospode episkopa: raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, budimljansko-nikšićkog Joanikija, mileševskog Atanasija, pakračko-slavonskog Jovana, buenosairesko-južnocentralnoameričkog Kirila, umirovljenog zahumsko-heregovačkog Atanasija i velikog broja sveštenstva.

Gazimestan 2 Gazimestan 1Nakon Svete liturgije u manastiru Gračanica Mitropolit Amfilohije i preosvećene Vladike služili su na Gazimestanu parastos Svetom knezu Lazaru i srpskim junacima stradalim u boju na Kosovu 1389. godine i srpskim novomučenicima među kojima i monahu Haritonu i jeromonahu Stefanu.

Vidovdan je proslavljen i u mnogim drugim hramovima naše crkve. U emisiji možete čuti i zapise sa Svete Arhijerejske liturgije koju je njegova Svetost Patrijarh Irinej služio u u hramu Svetog Lazara u beogradskom naselju Zvezdara, kao i izvještaj sa proslave Vidovdana u manastiru Podlastva u Grblju, u postojbini Velikomučenika Cara Lazara, gdje je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i vjernog naroda.

Na tonskom zapisu blagodarimo Živojinu Rakočeviću i Oliveri Radić.