Malagurski

Которани одгледали филм који је одмакао Косово од Унеска

Име: 06 03 2018 U KOTORU PRIKAZAN FILM BORISA MALAGURSKOG; Опис: Косово моменат у цивилизацији Тип: audio/mpeg

„Када је славни Његош рекао „О Косово грдно судилиште изнад тебе Содом запушио“ вјероватно није ни слутио колико ће то трајати. Фрапантно је да и у 21. вијеку траје гријех започет турским освајањима овог простора прије више вјекова, а оличен између осталог и у рушењу хришћанских светиња, манастира и цркава на Косову и Метохији. Оно што је још страшније, данашњи  рушитељи желе у Унеско, и у томе су подржани од представника бројних великих цивилизација и култура савременеог свијета. Подршку оваквом чину, који би се могао упоредити са уласком ИСИЛ-а у Унеско након рушења Палмире, пружила је и званична Црна Гора“, једна је од импресија коју смо забиљежили синоћ у которском кину „Бока“ након проројекцијие филма „Косово-моменат у цивилизацији“ аутора Бориса Малагурског, у организацији Српског пјевачког друштва (СПД) „Јединство“ из Котора.

Malagurski 2Бројној публици, у којој су били парох которски и архијерејски намјесник бококоторски Момчло Кривокапић, предсједница Скупштине општине Котор Драгица Перовић и конзул Србије Зоран Дојчиновић, испред управе Јединства обратио се Игор Ковачевић.

Режисер Борис Малагурски је казао да се око филма „Косово моменат у цивилизацији“ све одвијало вема брзо. „Када је тзв. министар спољњих послова, тзв. Републике Косово најавио да ће Косово да аплицира за Унеско прошле године, морао сам да снимим нешто како би показали свијету да они који су рушили културно и историјско насљеђе, не могу сада да буду задужени и за његово очување.

Он се захвалио СПД Јединство Котор и Српској православној црквеној општини Котор на организацији синоћњег догађаја.

Manastir Decani

Један од стотина манастира и цркава који су тренутно угрожени на Косову и Метохији је и манастир Високи Дечани задужбина краља Стефана  Дечанског и цара Душана. Главни неимар био је фра Вито Которанин. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем – Спасовдану.