Arhangeli

Krstopoklona nedelja u Svetim Arhangelima

Ime: 02.04.2019 LITURGIJA SVETI ARHANGELI OLIVERA RADIC; Opis: Krstopoklona nedelja u Svetim Arhangelima Tip: audio/mpeg

U Krstopoklonu nedelju u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena, a u paraklisu posvećenom Svetom vladici Nikolaju Srpskom, otac Isidor, zamenik rektora prizrenske Bogoslovije, služio je Svetu liturgiju, dok su za pevnicom bili učenici Bogoslovije i bratija ove svete obitelji.

Liturgiji je prisustvovalo četrdesetak poklonika iz raznih delova Srbije, koji su na Kosovo i Metohiju došli u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku iz Beograda, i petnaestak vernika iz Gračanice, Prizrena i Orahovca.

Liturgiji je prethodilo iznošenje Časnog krsta, praćeno molitvom i troparima. Svi okupljeni su  se poklonili i celivali Časni krst.

Otac Isidor je po pročitanom odeljku iz Svetog jevanđelja besedio o Krstopoklonoj nedelji, kao sredini Časnoga posta i o važnosti poštovanju zapovesti Božjih, posebno o ljubavi prema bližnjima svojima, i njenom značaju u našem uspinjanju ka Gospodu.

„Naš odnos sa Bogom gradi se u vertikali a odnos sa bližnjima, odnosno naši bližnji, čine horizontalu krsta“, kazao je otac i dodao da nimalo nije jednostavno raspeti sa na putu ka Carstvu uz pomoć i u pomoć bližnjemu.

Otac Isidor je besedio i za trpezom ljubavi ističući značaj Svetih Arhangela, cara Dušana i uopšte o važnosti dolazaka poklonika na Kosovo i Metohiju i njihovoj podršci narodu i svetinjama.

Olivera Radić