Jan 2020 Arhijerejska Liturgija Na Krstovdan U Djurdjevim Stupovima 15

Крстовдан молитвено прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови

Име: 18.01.2020 Vladika Joanikije Krstovdan; Опис: Крстовдан молитвено прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Крстовдан, у суботу 18. јануара 2020. Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Прије свете службе Божје, Преосвећени Епископ је у чин ипођакона рукопроизвео монаха Михаила (Пајовића), сабрата Манастира.
Саслуживало је свештенство беранског намјесништва и монаштво катедралног манастира Епархије, Ђурђевих Ступова уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

О Крстовдану, који претходи великом Господњем празнику Богојављењу, у којем закрштавамо водицу и постимо пост, бесједио је Владика Јоаникије.

Он је казао да је један од великих дарова Цркви Божјој од Бога Крстовданска или Богојављенска вода, која се освећује у славу крштења Христовог.

„Иста је служба и исто освећење, али, пошто народ долази у великом броју, уобичајено је да се освећују воде оба дана, с тим што на Богојављење освећујемо и ријеке. Последњих година, видимо велику Божју милост на нашим ријекама, гдје младићи и дјевојке пливају за Часни крст. Оно што је најважније, нама је Бог овом водом даровао освећење и то је она вода у којој смо се сви крстили у име Оца и Сина и Светог Духа. То је она вода коју је Господ Исус Христос освештао својим силаском у ријеку Јордан и тиме, када се крштавао, устројавао наше крштење, наше препорођење, наше ново рођење“, рекао је Епископ.

Истакао је да је рођење водом и Духом изнад физичког, природног рођења.

„Господ каже: Онај ко се не роди водом и Духом, ко не прими то ново рођење, ко га не доживи, ко се, заправо, наново не роди, не може ући у Царство небеско, није приправан за Царство небеско, није препорођен, остао је у навикама старог човјека. Обновљење, које доживљавамо преко ове освећене воде, оно се, иако га не можемо описати, назива просвећење, препорођење, обновљење, очишћење све то заједно и много више“, бесједио је Владика будимљанско-никшићки.

Богојављење је велики Господњи празник, зато, поручио је Владика, и дан који претходи Богојављењу, а с којим улазимо у тајну празника, јер закрштавамо водицу и постимо пост, треба посебно да се светкује.

„Ово је дан велике припреме, ово је дан строгог поста. Ако буде у суботу или недјељу, пост се ублажава, али због припреме за велики празник на овај се дан пости због још једне ствари – Господ Исус Христос, силаском у ријеку Јордан, а вода је, често, символ смрти, јер потапа све и онај ко се нађе на пучини велике воде, неминовно се топи, дакле, Он је сишао у дубине воде и тиме изобразио своју смрт, а када је излазио изобразио је, назначио своје васкрсење које се догодило и, већ, тиме исписао своје дјело спасења. То није било само неки голи символизам, него је то имало толико дејство да је дало обновљење нашој природи. Ми када се крштавамо, сједињујемо се са Христовом смрћу искупитељном, али и саваскрсавамо са Њим и зато смо нови људи кроз крштење“, поучавао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

После причешћа, обављено је велико освећење воде, коју вјерни народ носи својим кућама, њоме освећује домове и пије ради здравља душе и тијела.