Крстовдан уочи Богојављења у острошкој светињи

Крстовдан уочи Богојављења Литургијом и водоосвећењем прослављен у острошкој светињи

Име: 18.01.2022-Otac Sergije-Krstovdan-Ostrog; Опис: Крстовдан уочи Богојављења Литургијом и водоосвећењем прослављен у острошкој светињи Тип: audio/mpeg

На зимски Крстовдан уочи Богојављења, који се слави као спомен на прве хришћане који су примили вјеру на почетку хришћанске проповједи, 18. јануара 2022. љета Господњег, молитвено је било у манастиру Острогу.

Након Царских часова и Вечерње службе, у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу служена је Света литругија.

Светом службом Божијом началствовао је протојереј Радмило Чизмовић, пјешивачки парох, а саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон, протосинђел Сергије и јеромонах Владимир, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.
Након Литургије, о. Владимир је началствовао чином водоосвећења, а сабрани су потом узимали освећену воду којом су свештеници кропили сабране, унутрашњост цркве и све манастирске просторије.
Вода освећена на зимски Крстовдан, који се увијек слави уочи Богојављења када се у православним црквама и храмовима наставља обред водоосвећња, дијели се вјерницима, чува у домовима и пије за здравље.

На крају Богослужења о. Сергије је сабране поздравио радосним поздравом Бог се јави-Ваистину се јави, који најављује долазак славног и чудесног крштења Христовог – Богојављење.

– Данас се Бог јави, Бог Света Тројица се јави роду људском. Једна од најљепших јеванђељских ријечи, најпотреснија, јесте ријеч Претече и Крститеља Господњег Јована, који каже када Господ долази на Јордан да Га Јован крсти, гле јагње Божије, које узима на себе гријехе цијелог свијета. И заиста Господ наш Исус Христос, наш Спаситељ долази да узме гријех свих нас, од оних који су рођени од Адама, кроз вјекове свих рођених људи и оних који ће бити рођени и даје нам живот вјечни – бесједио је о. Сергије.

Објаснио је да Господ на Богојављење долази, освећује сву твар, а од човјека се очекује да Га прими, да се отвори и прими Његов долазак.

– Господ који љубављу призива човјека у заједницу, љубављу га освећује и обожује и човјек постаје обожен Божијом природом, Божијом жртвом, Божијом вољом, Божијим дејствим, Божијом благодаћу, али по љубави и слободи уколико сам човјек то пожели, да прихвати такво дивно дјело спасења човјека. Без љубави, вјере, слободе, Господ неће на силу да повриједи нашу слободу – рекао је о.Сергије и подсјетио да Господ долази на Јордан да буде крштен, да би показао људима како треба испунити закон Божији.

Закон Божији је пут да се човејк освешта, а Господ је све урадио да на том путу ми стекнемо све потребне благодатне силе које су за наше спасење, истакао је о. Сергије.

– И сам Господ се крстио и сам узео ту улогу нашу, јер му Јован каже, ти треба мене да крстиш, јер сам ја грешан човјек, а Господ нема гријеха. Крштење је управо због Адамовог гријеха, односно због човјековог несавршенства, због човјековог пада, због човјековог гријеха и непослушности Богу. Бог је дао крштење као ново рођење, човјек се диже преображен, освећен и обожен – казао је о. Сергије.