Mar 2019 Ktitorske Mosti Svetog Pantelejmona Pohranjene U Manastir Samograd 3

Ктиторске мошти похрањене у Манастир Светог Пантелејмона у Самограду код Бијелог Поља

Име: 09.03.2019 Vladika Joanikije Samograd; Опис: "09.03.2019_Vladika Joanikije_Samograd". Тип: audio/mpeg

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је, на дан молитвеног спомена Првог и другог обретења главе Светог Јована Крститеља, у суботу 9. марта Свету архијерејску литургију у Манастиру Светог Пантелејмона у Самограду код Бијелог Поља, поводом преноса ктиторских моштију и завршетка радова на проширењу и обнови манастирског конака.

Владици је саслуживало бројно свештенство и монаштво Епархије.

Током Светог богослужења у монашки чин је пострижен искушеник Михаило Ћеранић. Он је добио монашко име Пантелејмон и биће настојатељ манастира Самограда.

Бесједећи сабранима владика Јоаникије је казао да је данас велики дан за ово свето мјесто и за древну светињу Самоград, у којој се вјерни народ сабира неколико пута годишње. Бог је устројио да смо се сабрали овдје, на Прво и друго Обретење главе Светога Јована Крститеља, који, по његовим ријечима, бдије заједно са Светим Пантелејмоном, великомучеником над овом светињом.

 

Ктиторске мошти похрањене у манастир

Mar 2019 Ktitorske Mosti Svetog Pantelejmona Pohranjene U Manastir Samograd 8Владика је истакао да је данас важан дан када су обретене ктиторске мошти које су нађене у доњој Цркви Усековања главе Јована Крститеља, док је у горњем манастиру откривен ктиторски гроб и у њему само дио костију.

„Археолози су, недавно, радили на откривању темеља ове древне светиње и нашли су неповријеђен гроб, један златни крст у гробу  и ове свете мошти, које су велика утјеха нама који се овдје сабирамо. Иако они још нису прибројани лику светих, ми их поштујемо као ктиторе. Вјерујемо да су они угодили Богу и да их је Он обдарио својом милошћу и посветио“, казао је владика Јоаникије. Додао је да никада не идемо испред да свједочимо о светости прије него се саме пројаве, али оне заслужују наше поштовање јер су то ктиторске кости и нађене су послије толико вијекова неповријеђене, доносећи нам велику утјеху.