Mar 2019 Ktitorske Mosti Svetog Pantelejmona Pohranjene U Manastir Samograd 3

Ktitorske mošti pohranjene u Manastir Svetog Pantelejmona u Samogradu kod Bijelog Polja

Ime: 09.03.2019 Vladika Joanikije Samograd; Opis: "09.03.2019_Vladika Joanikije_Samograd". Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije služio je, na dan molitvenog spomena Prvog i drugog obretenja glave Svetog Jovana Krstitelja, u subotu 9. marta Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Svetog Pantelejmona u Samogradu kod Bijelog Polja, povodom prenosa ktitorskih moštiju i završetka radova na proširenju i obnovi manastirskog konaka.

Vladici je sasluživalo brojno sveštenstvo i monaštvo Eparhije.

Tokom Svetog bogosluženja u monaški čin je postrižen iskušenik Mihailo Ćeranić. On je dobio monaško ime Pantelejmon i biće nastojatelj manastira Samograda.

Besjedeći sabranima vladika Joanikije je kazao da je danas veliki dan za ovo sveto mjesto i za drevnu svetinju Samograd, u kojoj se vjerni narod sabira nekoliko puta godišnje. Bog je ustrojio da smo se sabrali ovdje, na Prvo i drugo Obretenje glave Svetoga Jovana Krstitelja, koji, po njegovim riječima, bdije zajedno sa Svetim Pantelejmonom, velikomučenikom nad ovom svetinjom.

 

Ktitorske mošti pohranjene u manastir

Mar 2019 Ktitorske Mosti Svetog Pantelejmona Pohranjene U Manastir Samograd 8Vladika je istakao da je danas važan dan kada su obretene ktitorske mošti koje su nađene u donjoj Crkvi Usekovanja glave Jovana Krstitelja, dok je u gornjem manastiru otkriven ktitorski grob i u njemu samo dio kostiju.

„Arheolozi su, nedavno, radili na otkrivanju temelja ove drevne svetinje i našli su nepovrijeđen grob, jedan zlatni krst u grobu  i ove svete mošti, koje su velika utjeha nama koji se ovdje sabiramo. Iako oni još nisu pribrojani liku svetih, mi ih poštujemo kao ktitore. Vjerujemo da su oni ugodili Bogu i da ih je On obdario svojom milošću i posvetio“, kazao je vladika Joanikije. Dodao je da nikada ne idemo ispred da svjedočimo o svetosti prije nego se same projave, ali one zaslužuju naše poštovanje jer su to ktitorske kosti i nađene su poslije toliko vijekova nepovrijeđene, donoseći nam veliku utjehu.