Prva Srpska Citaonica

Културни магазин: Прва српска читаоница

Име: 14.01.2019 Kulturni Magazin -Prva srpska citaona; Опис: Прва српска читаоница Тип: audio/mpeg

Прва српска читаоница (Читалиште у Иригу) основано је 1841. године по угледу на Матицу српску, а основао га је крушедолски архимандрит Димитрије Крестић уз помоћ тамошњих младих Срба.

Оснивачка скупштина одржана је 23. децембра 1841.и том приликом изгласан је Устав и изабрана управа. Кирило Неофитовић изабран је за председника, трговац Гаврило Васић за потпредседника, трговац Ђорђе Поповић за надзиритеља, Никола Николић за благајника и Аца Васић за секретара. Читаоница је смештена у “Србској школи” и свечано отворена 1.јануара1842.

Имала је на располагању три просторије са четири већа и једним мањим столом. Циљ оснивања Читалишта био је да се, осим књига на страним језицима, купује свака српска књига или новина, нарочито књиге које је издавала Матица српска, како би се помогла српска књижевност. Члан је могао да буде сваки Србин из Ирига и околине а цена чланарине је била пет форинти.

У Иригу су се могле пронаћи српске, пештанске, београдске, хрватске и немачке новине, а даље су се новине слале у суседна места на по три дана. Такође, књиге су из Ирига слате на читање у Митровицу, Руму, Земун и Београд. Током 1842. године Читаоница је радила и под називом “Дружство Читаонице србске”.