Акира Куросава

Културни магазин: Акира Куросава

Име: 06. 09. 2020- Kulturni magazin- KUROSAVA; Опис: Акира Куросава Тип: audio/mpeg

Акира Куросава био је јапански филмски режисер, сценариста и продуцент. Сматра се једним од најзначајнијих личности из света филма. Током каријере, која је трајала 57 година, режирао је 30 филмова.

Због сложености ауторске личности, којом надмоћно надвладава сложене распоне разнородних драмских структура, на западу је назван Шекспиром савременог филма, док је у домовини добио надимак император. Куросава је неоспорно један од снажнијих и оригиналнијих аутора јапанске и светске кинематографије. Јединствену тему свога стваралаштва Куросава одређује питањем „зашто људи не могу срећније да живе заједно?“.

Филмом је почео да се бави 1936. године, након кратког периода током којег се бавио сликарством. После неколико година рада као асистент режисера и сценаристе, режира свој први филм 1943. године – Санширо Сугата. После рата, режира филм Пијани анђео који је критика добро примила. У том филму први пут се појављује Тоширо Мифуне, глумац који ће касније обележити многе Куросавине класике. Овим филмом Куросава се учвршћује у Јапану као један од најзначајнијих режисера. Тоширо Мифуне и Куросава су сарађивали у 15 филмских пројеката.

Рашомон, премијерно приказан у Токију августа 1950. године, у којем се такође појављује Тоширо Мифуне, постао је на изненађење свих добитник „Златног лава“ на Филмском фестивалу у Венецији 10. септембра, 1951. године. Након овог признања филм је приказан у Европи и Северној Америци. Како комерцијални тако и критички успех филма Рашомон, отворио је врата западне кинематографије и западног тржишта за „јапанске“ филмове, што је довело до међународног признања и других филмских стваралаца из Јапана.

Током педесетих и раних шездесетих година 20. века, Куросава је снимио неколико филмова, као што су Живети из 1952, Седам самураја из 1954. и Телесна стража из 1961. године.

Након што је средином шездесетих година 20. века настао нешто мање успешан стваралачки период код Куросаве, осамдесете године 20. века су донеле још два класика у виду филмова Кагемуша и Ран.

За филм „Кагемуша“ награђен је по други пут „Златним лавом“ на Филмском фестивалу у Венецији, често бива награђиван и на осталим престижним филмским фестивалима, маде нешто ређе у самом Јапану.

Године 1990. добио је Оскара за животно дело. Данас, влада мишљење да је Куросава највећи филмски уметник са простора Азије, и један од највећих филмских стваралаца у свету.