Borodin

Културни магазин: Александар Порфирјевич Бородин

Име: 27.02.2019 Kulturni Magazin - BORODIN; Опис: Александар Порфирјевич Бородин Тип: audio/mpeg

Александар Порфирјевич Бородин- руски романтичарски композитор грузинско-руског порекла, као и лекар и хемичар.

Био је један од истакнутих композитора 19. века познатих као Велика петорка, група која је посвећена производњи јединствене руске врсте класичне музике, која не имитира раније западноевропске моделе.

Бородин је најбоље познат по његовим симфонијама, његова два гудачка квартета, и симфонијској поеми У степама Централне Азије и његовој опери Кнез Игор. Музика из Кнеза Игора и његови гудачки квартети су касније адаптирани за УС мјузикал Кисмет.

Доктор и хемичар по професији, Бородин је направио значајне ране доприносе пољу органске хемије. Иако је у данашње време боље познат као композитор, за живота је медицину и науку сматрао својим примарним занимањима, само се бавећи музиком и композицијом у слободно време или када је био болестан.

Као хемичар, Бородин је најбоље познат по његовом раду ан органској синтези. Он је био међу првим хемичарима који су демонстрирали нуклеофилну супституцију, а био је и кооткривач алдолне реакције. Бородин је био промотор образовања у Русији и основао Медицински факултет за жене у Санкт Петербургу, где је предавао до 1885. године.