Leonard Bernstein

Културни магазин: Леонард Бернстајн

Име: 25.08.2020 Kulturni magazin Bernstajn; Опис: Леонард Бернстајн Тип: audio/mpeg

Леонард Бернстајн био је амерички композитор, диригент, аутор, предавач музике и пијаниста. Био је међу првим диригентима рођеним и образованим у САД који су добили светско признање. Према музичком критичару Доналу Хенену, он је био “један од најневероватније талентованих и успешних музичара у америчкој историји”.

Његова слава проистиче из његовог дугог мандата музичког директора Њујоршке филхармоније, из дириговања на концертима са већином светских водећих оркестара и из његове музике West Side Story, Peter Pan, Candide, Wonderful Town, On the Town, On the Waterfront, Mass, као и многих других композиција које укључују три симфоније и многа камерна и солистичка дела.

Бернстајн је први диригент који је дао серију телевизијских предавања о класичној музици, почевши од 1954. године и која су трајала до његове смрти. Био је вешт пијаниста, често диригујући пијанистичке концерте са клавијатуре. Такође је био критична фигура у савременом препороду музике Густава Малера, композитора за којег је имао најстраственије интересовање.

Као композитор, писао је у многим стиловима који обухватају симфонијску и оркестралну музику, балет, филмску и позоришну музику, хорске радове, оперу, камерну музику и комаде за клавир. Многа његова дела редовно се изводе широм света, иако се ниједно не може поредити са огромном популарношћу и критичким успехом West Side Story.