René De Chateaubriand By Anne Louis Girodet De Roucy Trioson

Културни магазин: Франсоа Рене де Шатобријан

Име: 04.07.2019 - Kulturni Magazin - satobrijan; Опис: Франсоа Рене де Шатобријан Тип: audio/mpeg

Рођен је у Сен-Малоу, месту у Бретањи, као десето дете грофа и бродовласника Шатобријана.

Школовао се у Долу, Рену и Динану (1777—1779). Отац му је прибавио чин потпоручника, али га војнички позив не привлачи већ књижевност. Долази у Париз, улази у књижевне кругове и објављује прве песме у листу Алманах муза.

Након револуције одлази у Америку, где брзо остаје без материјалних средстава, па се враћа у Француску. Ту се и оженио. Прикључује се контрареволуционарној војсци. Након што је рањен у једном окршају одлази у Енглеску (1793), где живи у тешким условима, издржавајући се давањем приватних часова.

Објављује свој Есеј о револуцијама (1797). Године 1800. враћа се у Париз. Нагло стиче књижевну репутацију својим делима Атала и Дух хришћанства. Улази у Наполеонову дипломатску службу као секретар амбасаде у Риму (1803), али већ идуће године даје оставку због Наполеонове наредбе да се отме и стреља војвода од Ангена.

Шатобријан тада креће на путовање по источним земљама. Као противник Наполеона подржава рестаурацију, улази у политички живот, постаје амбасадор и министар.

Године 1829. напушта активно бављење политиком, због супротстављања ултраројалистичкој политици. Након тога посвећује се редиговању својих Мемоара. Умро је у Паризу.