René De Chateaubriand By Anne Louis Girodet De Roucy Trioson

Kulturni magazin: Fransoa Rene de Šatobrijan

Ime: 04.07.2019 - Kulturni Magazin - satobrijan; Opis: Fransoa Rene de Šatobrijan Tip: audio/mpeg

Rođen je u Sen-Malou, mestu u Bretanji, kao deseto dete grofa i brodovlasnika Šatobrijana.

Školovao se u Dolu, Renu i Dinanu (1777—1779). Otac mu je pribavio čin potporučnika, ali ga vojnički poziv ne privlači već književnost. Dolazi u Pariz, ulazi u književne krugove i objavljuje prve pesme u listu Almanah muza.

Nakon revolucije odlazi u Ameriku, gde brzo ostaje bez materijalnih sredstava, pa se vraća u Francusku. Tu se i oženio. Priključuje se kontrarevolucionarnoj vojsci. Nakon što je ranjen u jednom okršaju odlazi u Englesku (1793), gde živi u teškim uslovima, izdržavajući se davanjem privatnih časova.

Objavljuje svoj Esej o revolucijama (1797). Godine 1800. vraća se u Pariz. Naglo stiče književnu reputaciju svojim delima Atala i Duh hrišćanstva. Ulazi u Napoleonovu diplomatsku službu kao sekretar ambasade u Rimu (1803), ali već iduće godine daje ostavku zbog Napoleonove naredbe da se otme i strelja vojvoda od Angena.

Šatobrijan tada kreće na putovanje po istočnim zemljama. Kao protivnik Napoleona podržava restauraciju, ulazi u politički život, postaje ambasador i ministar.

Godine 1829. napušta aktivno bavljenje politikom, zbog suprotstavljanja ultrarojalističkoj politici. Nakon toga posvećuje se redigovanju svojih Memoara. Umro je u Parizu.