Bah I Vivaldi

Културни магазин: Јохан Себастијан Бах и Антонио Вивалди

Име: 28.07.2019 - Kulturni Magazin - Bah i Vivaldi; Опис: Јохан Себастијан Бах и Антонио Вивалди Тип: audio/mpeg

Јохан Себастијан Бах био је немачки композитор, оргуљаш и чембалистаиз доба барока, широко признат као један од највећих композитора и стубова универзалне културе. Његова дела су запажена због интелектуалне дубине, техничког савршенства и уметничке лепоте.

Потиче из једне од најзнаменитијих музичких породица, која је произвела преко 35 значајних композитора и многе музичаре извођаче. За живота је био познат као оргуљаш и чембалиста, док је његово композиторско стваралаштво било сматрано обичним послом професионалног музичара 15—17. века који је стварао музику за пригоде на двору, у цркви или у граду. Са 17 година свирао је оргуље, клавир, виолину, виолу, певао у хору и био помоћник кантора. Касније је радио као оргуљаш, дворски и црквени музичар, диригент и учитељ. Стекао је славу као извођач на оргуљама и чембалу, и као музички импровизатор.

Јохан Себастијан Бах је један од најзначајнијих представника универзалног хуманизма у уметности. Творац је великог броја музичких облика који карактеришу барок као раздобље. Бавио се свим жанровима музике осим опере. Дубоко религиозан и конзервативан, у свом делу је сјединио музичке традиције протестантских хорова са традицијама јужне немачке, италијанске и француске школе Развио је полифони стил касне ренесансе до савршенства.

Антонио Лучо Вивалди био је венецијански свештеник и композитор из периода барока, као и познати виолиниста. Венеција је у време рођења Вивалдија била један од најузбудљивијих европских градова, где су посетиоци из многих европских земаља долазили на венецијанске прославе, карневале, уметничке изложбе, а изнад свега да слушају најновију музику тог времена.

Вивалди је широко признат као најважнији представник барокног инструменталног концерта, који је усавршио и популарисао више него било који од његових савременика. Био је један од најзначајнијих композитора барокне музике уз Јохана Себастијана Баха и Георга Фридриха Хендла и један од најбољих виолиниста свог времена као и велико име италијанског барока. Након што се по Европи прочуло за његово музичко мајсторство био је позиван широм континента да изводи своја многобројна музичка дјела па је због тога много путовао. Дубље разумијевање његове музике почиње кроз схватање да је у поређењу са Бахом па чак и Хендлом био најпрогресивнији барокни музичар.

Његов опус обухвата 417 концерата за солистичке инструменте и оркестар, 61 кончерто гросо, 23 симфоније, 46 опера (нпр. L’Olimpiade), 38 кантата, ораторијума Juditha Triumphans и духовну музику. Најпознатија су његова Четири годишња доба, у којима су савршено тонски сликани детаљи из природе.