Вајар Небојша Митрић

Културни магазин: Небојша Митрић

Име: 23.08.2019 Kulturni magazin Mitric; Опис: "23.08.2019 Kulturni magazin _Mitric". Тип: audio/mpeg

Небојша Митрић рођен је у Београду 1931. године где је после основне школе и гимназије дипломирао на Академији примењених уметности 1952. Од тада излаже на бројним колективним изложбама, а од 1955. и на самосталним у земљи и иностранству где је гостовао у Амстердаму и Лондону.

Добитник је награде за скулптуру Октобарског салона у Београду 1968. Био је углавном посвећен декоративној скулптури и рељефној пластици. Трагично је преминуо у Београду 1989. године.

Dome Of Sv. SavaНебојша Митрић је припадао оној генерацији српских уметика која је шездесетих година увела нашу уметност у актуелне европске токове. Према визуелном и пластичком сензибилитету, али и по начину уметничке едукације, припадао је вајарима који су били окренути према примењеном изразу. Његов рада свакако је обележио једну од најистакнутијих страница српске уметности у изради портретних и тематских медања којих је израдио велик број (Његош, Вук Караџић, Филип Вишњић, Радоје Домановић, Милена Павловић Барили, Бранко Миљковић, Народна библиотека Србије, Олимпијске игре у Сарајеву итд.).

За разлику од многих уметника истог опредељења свог времена, Митрић је чисту занатску технику подигао на високи уметнички ниво на чему је изградио и властити креативни језик, али и по чему је поставио норму у овој ликовној области.

Такође, значајна област деловања у којој се аутор нарочито огледао била је израда бисти и портретска уметност. Личности које је познавао (на пример Павла Бељанског или Ивана Табаковића) вајао је са изразитом људском присношћу и стваралачком посвећеношћу не преносећи увек формалну фактографију изгледа модела, већ је више пажње поклањао стилизацији и прилогађавању изражајних елемената властитом схватању уметности и, у том процесу, неговању аутентичног ауторског рукописа.

Сем овог израза у малом формату Митрић се успешно огледао и у изради монументалних споменика (Кнеза Лазара у Крушевцу, Деспота Стефана Лазаревића у Београду).