Николај Гумиљов

Културни магазин: Николај Степанович Гумиљев

Име: 26.08.2020 Kulturni magazin GUMILJOV; Опис: Николај Степанович Гумиљев Тип: audio/mpeg

Николај Степанович Гумиљев  био је утицајни руски песник, књижевни критичар, путник и војни официр. Био је суоснивач покрета Ацмеист. Био је супруг Ане Акхматове и отац Лева Гумилева. Николаја Гумилева ухапсила је и погубила Цхека, тајна совјетска полиција, 1921. године.

Његова прва публикација били су стихови Ја сам трчао из градова у шуму (Ја у лес бежал из града) 8. септембра 1902. 1905. године објавио је своју прву књигу текстова под називом Пут конквистадора. Сачињавао је песме о већини егзотичних тема које се могу замислити, од жирафа језера Чад до крокодила Каракале. Иако је Гумилиов био поносан на књигу, већина критичара сматрала је да је његова техника неискрена; касније ће он назвати ту збирку радом научника.

Од 1907 и надаље, Николај Гумилиов је много путовао по Европи, нарочито у Италију и Француску. 1908. године појавила се његова нова збирка Романтично цвеће. Док је био у Паризу, објавио је књижевни часопис Сириус, али изишла су само три броја. По повратку у Русију, уређивао је и допринео уметничком периодичном часопису Аполон. У том се периоду заљубио у непостојећу жену Цхерубину де Габриак. Показало се да је Цхерубина де Габриак била књижевни псеудоним за двоје људи: Елисавета Ивановна Дмитриева  и Макимилиан Волосхин. 22. новембра 1909. имао је дуел са Волошином због афере.

Гумилев се оженио Аном Акхматовом 25. априла 1910. Посветио јој је неке своје песме.  18. септембра 1912. године рођено им је дете Лев. На крају би постао утицајан и контроверзан историчар.