Rembrandt Harmensz. Van Rijn

Културни магазин: Рембрант

Име: 04.10.2020 Kulturni magazin Rembrant; Опис: Рембрант Тип: audio/mpeg

Рембрант Харменсон ван Рајн – холандски барокни сликар и графичар, један од највештијих сликара „нарације” у историји уметности, и изванредног умећа у уметности портрета и драмских сцена. Рембрант је такође познат као сликар светла и сене и један од оних који су били наклони безкомпромисном реализму тако да су неки његови критичари изјавили да је „више волио ружно од лепог”.

На почетку своје каријере и нешто касније, Рембрант је углавном сликао портрете. Мада је наставио да слика, ради гравире и понекад црта портрете током своје каријере, временом је то радио све ређе. Ипак, отприлике једну десетину његовог укупног дела чине насликани и гравирани аутопортрети, чињеница која је међу критичарима његовог дела довела до разних спекулација.

Рембрант је највећи и најпознатији холандски сликар и један од најутицајнијих уметника у традицији уметности западне Европе 17. века. Психолошка дубина његових портрета и продубљена интерпретација библијских догађаја које је радо сликао остале су до данас јединствене и непоновљиве.

Његово сликарство припада стилској епохи барока. Ово доба је познато као Златно доба Холандије, када је она доживела политички, привредни и уметнички процват.