Шарл Бодлер

Културни магазин: Шарл Бодлер

Име: 01.09.2019 -Kulturni Magazin- Bodler; Опис: Шарл Бодлер Тип: audio/mpeg

Шарл Бодлер био је француски песник, претеча и утемељитељ модернизма.

Бодлер је рођен у Паризу 9. априла 1821. године. Његов отац, високи државни службеник и аматерски уметник, преминуо је током Бодлеровог детињства 1827. године. Следеће године, његова мајка, Каролина, која је била тридесет четири године млађа од његовог оца, преудала се за потпуковника који је касније постао француски амбасадор на различитим племићким дворовима.

Бодлер је имао близак и сложен однос са својом мајком. Он је касније изјавио: „Волео сам своју мајку због њене елеганције”. Он јој је касније писао: „У мом детињству је постојао период страствене љубави према Вама”. Његов очух је био строг, али је ипак бринуо за Бодлерово васпитање и будућност.

Бодлер се образовао у Лиону, где је био присиљен да борави у пансиону, далеко од своје мајке (чак и за време празника) и прихвати очухове строге методе, што укључује и забрану одласка кући. Присећајући се тих година, написао је: „Згрозим се када помислим на те године … на тужно детињство, самоћу у срцу“. У четрнаестој години Бодлера су у његовом разреду описивали као много прецизнијег и различитијег од других његових колега ученика. Бодлер је био несталан у својом студијама, понекад је био марљив, а понекад нерадан. У осамнаестој години, Бодлер је описан као „узвишен карактер, понекад веома мистичан, а понекад веома неморалан и циничан”. Био је неодлучан када је реч о његовој будућности. Рекао је своме брату: „Ја не осећам да имам неко звање”. Његов очух је за њега имао у плану каријеру у праву или дипломатији, али Бодлер је одлучио да се посвети књижевној каријери.