Vuk Stefanović Karadžić

Културни магазин: Вукова реформа српског књижевног језика и правописа

Име: 12.03.2020. Kulturni magazin Skinuta zabrana sa pravopisa; Опис: Вукова реформа српског књижевног језика и правописа Тип: audio/mpeg

Генијално самоук, а реформатор српског књижевног језика, састављач прве српске граматике и првог српског речника, сакупљач народних песама, приповедака и пословица, Вук Стефановић Караџић је био и први српски књижевни критичар, историчар нове Србије и етнограф.

Управо је својом делатношћу направио одлучан преокрет у српској књижевности, јер је од тада добила изразито народно и национално обележје по духу, предметима и тежњама, а и читава једна епоха, развијени српски романтизам је била под његовим непосредним утицајем.

Нјегово епохално дело којим је успео да изведе праву духовну револуцију и стекне немерљиве заслуге за напредак српске књижевности и културе, је језичка и правописна реформа.

Вукова реформа

Иако је и пре било покушаја да се реформише азбука и да се књиге пишу на народном језику, до Вуковог доба српска књижевност је негована на славеносрпском језику и правопису. Заправо је тај језик био вештачка творевина, језик без правила и норми, заснован на комбинацији старословенског, руског, црквеног и народног језика. Нјим нико није говорио, а свако га је морао учити и, парадоксално, али нико га није добро знао. Стара азбука је имала 13 словних знакова више него говорни језик гласова. Покровитељ тог тзв. „језика више класе” српског друштва у Угарској, били су великодостојници Српске православне цркве у Сремским Карловцима, која је и помоћу тог језика успевала да одржи свој вишевековни класни монопол у српској књижевности и култури.

Вук је против свих конзервативних снага водио прави језички, књижевни и културни рат до краја. И успео је да уместо мртвог језика привилеговане друштвене мањине уведе живи народни језик у књижевност нашег народа. Затим је упростио правопис, тако што је увео правило „један глас- једно слово”, односно правило: „Пиши као што говориш” и “Читај као што је написано”. Избацио је 13 непотребних слова и увео 6 нових за већ постојеће гласове.