Dubrovsko

Лазарева субота у Цркву Светог Георгија у село Дубровско

Име: 21.04.2019 Vladika Joanikije Dubrovsko Vrbica; Опис: Лазарева субота у Цркву Светог Георгија у село Дубровско Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије посјетио је, након Свете Архијерејске Литургије коју је на празник Врбицу – Лазареву суботу, 20. априла 2019, служио у манастиру Бијела, и храм Светог великомученика Георгија у дробњачком селу Дубровско.

Преосвећеног Епископа, у порти дубровачког храма дочекао је, у великом броју, вјерни народ дробњачког краја, свештенство и свештеномонаштво, пожеливши добродошлицу надлежном Архијереју. Вјерном народу, који је својим присуством исказао своју вољу за обновом храма Светог великомученика Георгија, обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је казао да су све цркве у Дробњаку, углавном, поправљене и прилагођене за свето богослужење.

Цркви Светог Георгија у селу Дубровско потребна је обнова, јер је изнутра пропала од влаге, а, по Владикиним ријечима, даће Бог, па ће се све то урадити, гдје има добре воље и гдје су људи свјесни шта за њихово мјесто, за њихове породице, за њихову будућност значи црква.

Осврнувши се на немиле догађаје у вези са овим светим храмом, Епископ Јоаникије је истакао да они који су ову цркву утемељили и који су је обнављали, прије нешто више од сто година, знали су добро која је улога храма Божјег, те да нико није својатао цркву.

Посебну радост сабрању дало је крштење беба, Хелене и Стефана из двије породице Ћеранић.